Ce pot învăța copiii din basmul „Capra cu trei iezi”, scris de Ion Creangă

Data publicării:
Ce pot învăța copiii din basmul „Capra cu trei iezi”, scris de Ion Creangă/ FOTO: freepik.com@vstocktime
Ce pot învăța copiii din basmul „Capra cu trei iezi”, scris de Ion Creangă/ FOTO: freepik.com@vstocktime

Basmul „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă oferă o lecție profundă copiilor, nu doar prin povestea dramatică a caprei și a iezișorilor ei, ci și prin simbolismul și valorile morale pe care le transmite.



„Capra cu trei iezi” este o poveste-basm scrisă de Ion Creangă și publicată pentru prima dată în revista Convorbiri literare la data de 1 decembrie 1875.

Povestea este culeasă din folclorul european și bazată pe basmul Fraților Grimm Lupul și cei șapte iezi, publicat ca parte dintr-o serie de basme în 1812-1815.

Deși povestea poate părea înfricoșătoare pentru cei mici, în spatele acestei narațiuni se ascund învățăminte importante despre încredere, ascultare și responsabilitate.

Citește și „Văl de brumă argintie Mi-a împodobit grădina...” Cele mai frumoase poezii scrise de poeți români

Un prim lucru pe care copiii îl pot învăța din această poveste este importanța ascultării și respectării sfaturilor părinților. Capra își avertizează iezii să nu deschidă ușa nimănui cât timp este plecată, oferindu-le o lecție despre prudență și pericolele lumii exterioare.

Sursa foto: freepik.com@The Yuri Arcurs Collection

Cei doi iezi care nu ascultă acest sfat cad pradă lupului, iar destinul lor tragic subliniază consecințele nerespectării regulilor.

În acest sens, povestea le amintește copiilor că sfaturile părinților sunt menite să-i protejeze și să-i ferească de pericole.

O altă lecție este legată de conceptul de încredere și discernământ. Lupul, simbolizând pericolul, își ascunde adevărata natură folosindu-se de minciuni și șiretlicuri pentru a pătrunde în casă. Astfel, copiii învață că nu trebuie să aibă încredere în toată lumea și că trebuie să fie atenți la semnele care pot indica intenții rele, chiar și atunci când acestea sunt ascunse sub aparențe binevoitoare.

Responsabilitatea și maturitatea sunt, de asemenea, teme centrale în „Capra cu trei iezi”. Iedul cel mic, care ascultă de mama sa și nu deschide ușa lupului, reușește să supraviețuiască. Povestea subliniază că responsabilitatea nu ține doar de vârstă, ci și de înțelepciune și capacitatea de a face alegeri corecte.

Citește și Lecturi de octombrie: Cărți de savurat în liniștea și melancolia toamnei

În plus, basmul explorează și tema răzbunării și a dreptății. Finalul poveștii, în care capra își pedepsește lupul, ridică întrebări etice despre justiție și răzbunare. Pe de o parte, pedepsirea lupului poate fi văzută ca o formă de justiție, însă povestea poate deschide o discuție mai largă cu copiii despre alternativele la violență și despre modalitățile prin care pot reacționa la nedreptăți.

„Capra cu trei iezi” este, astfel, o poveste complexă, cu învățăminte valoroase despre ascultare, prudență, responsabilitate și moralitate. Deși finalul poate părea dur, el reflectă o realitate simbolică despre riscurile neascultării și despre pericolele ce pot apărea în viața de zi cu zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Dezvoltare intelectuala




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel