Ce rol are învățătorul în calitatea și eficiența educației? Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu: „Un profesor bun înseamnă un formator bun!” / VIDEO

Data publicării:
Ce rol are învățătorul în calitatea și eficiența educației Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu „Un profesor bun înseamnă un formator bun!” VIDEO / FOTO: freepik.com@Graeak
EXCLUSIV
Ce rol are învățătorul în calitatea și eficiența educației Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu „Un profesor bun înseamnă un formator bun!” VIDEO / FOTO: freepik.com@Graeak

Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu de la Universitatea din București a fost invitatul lui Sorin Ivan în cadrul emisiunii DC Edu.



„Ce rol au profesorii în calitatea și eficiența educației?”, a fost întrebarea adresată de gazda emisiunii. Practic, pentru a avea educație de calitate este nevoie de profesori de calitate. Iar aceștia există cu siguranță.

Însă, sunt și excepții. Nu toți profesorii care optează pentru catedră vin din vocație.

Citește și Calitatea educației în școala românească. Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu arată care sunt elementele care fac diferența în instituțiile de învățământ / VIDEO

Sursa foto: freepik.com@freepik

„Eficiența este puțin diferită de eficacitate. Una vizează finalitatea, alta investiția de efort, de timp, iar calitatea unui profesor astăzi ar putea fi măsurată și prin valorile lui, adică, care este calitatea cursurilor pe care le-a urmat la o facultate, ce rezultate are.

Lumea astăzi te întreabă cu ce performanțe ai terminat școala.

Nu întotdeauna există o corelație directă. Pentru ca poți fi un foarte bun teoretician, tobă de carte, dar capacitatea de a te duce spre elev, de a pătrunde, de a-l cuprinde și apoi să ieși din el este ceea ce eu fac diferența dintre simpatie și empatie.

Poți să fii empatic, să ai capacitatea de a pătrunde, de a cunoaște lucrurile, dar nu e bună tot timpul. Dau exemplu evaluarea, unde dacă ești empatic devii subiectiv.

Simpatia este intrarea în elev, de orice gen, pătrunderea și la sinele tău, dar și părintelui.

O școală bună înseamnă și un climat tonic, exigent, un management performant, totul căzând sub umbrela a ceea ce astăzi înseamnă competența educațională.”, a explicat prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu de la Universitatea din București.

Un profesor bun înseamnă un formator bun!

Sursa foto: freepik.com@Drazen Zigic

Profesorul Ioan Neacșu spune că un un cadru didactic trebuie să facă față mai multor presiuni, iar unul bun înseamnă un fromator bun.

„Eu optez, dar pot să și oftez. Poți să fii slab, non rezistent la presiunile pe care le face elevul bun, grupul de elevi ai clasei. E greșit ca noi credem că doar elevii ar trebui să fie centru acțiunii. Normal da.

Dar trebuie să vezi pe care din cercurile concentrice te afli tu, pe care părintele sau socialul. Noi jucăm un rol important pentru că nu suntem doar transmițători. Ideea de profesor bun înseamnă să fii un formator bun.

Adică ce să formăm?! Cunoaștere!”, a mai spus profesorul Ioan Neacșu.

Emisiunea integrală poate fi urmărită în linkul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel