Ce să faci dacă copilul refuză fructele și legumele?

Data publicării:
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

”Fiul meu nu mănâncă fructe și legume!” Aceasta este o afirmație recurentă în aproape toate familiile. De ce copiilor le place rar să mănânce fructe și legume? Și ce să faci în caz de refuz? 



Organizația Mondială a Sănătății și multe societăți științifice au subliniat că un consum zilnic de cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi reduce riscul de boli precum cancerul, atacul de cord, diabetul și bolile cardiovasculare. Aceste recomandări dietetice sunt valabile atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Motivul anumitor ”capricii”

Bebelușii, în timpul primelor mese, încep să mănânce și să exploreze cu entuziasm toate aromele, în special fructele și legumele. Privesc cu entuziasm fiecare mâncare pe care o prezentăm la masă și gustă cu plăcere tot ce este comestibil.

Începând anul 2-3 de viață, ei încep adesea să-și restrângă alegerile alimentare, preferând consumul repetat a câtorva alimente, refuzând să guste alimente noi sau alimente care înainte erau savurate cu plăcere.

Neofobie: frica de nou

Când la masă auzim copii spunând cu dezgust: ”Nu-mi place!”, trebuie să știm că este un comportament natural definit de cercetătorii care l-au studiat drept ”neofobie alimentară”. 

Cercetătorii care au studiat acest comportament au arătat că acest mod de a acționa este influențat în proporție de 75% de genetică (și aici putem interveni foarte puțin), dar, vești bune, 25% este influențat de mediu, deci de comportamentele mamei și tata. Deci ceva se poate face.

Dă un exemplu bun

În primul rând, poți continua să oferi o mâncare nouă chiar dacă copilul o refuză: s-a demonstrat că și după 10-20 de oferte repetate, copilul va începe să guste din acel aliment. 

Copiii învață adesea prin imitație: dacă un părinte are o dietă variată și mănâncă mereu fructe și legume cu plăcere și entuziasm la fiecare masă, copilul va începe și el să guste aceste alimente. 

De asemenea, s-a experimentat că cel mic imită comportamentul eroului preferat. De exemplu atunci când era difuzat serialul animat cu Popeye s-a înregistrat o creștere notabilă a consumului de conserve de spanac de către copii: de aceea, atenție la preferințele alimentare ale eroilor pe care copiii noștri îi văd pe ecran sau în reclame!

Înveți gustând

Există și alte trucuri speciale pe care suntem bucuroși să vi le dezvăluim. Deja în burtica mamei, bebelușul gustă din alimentele cu care se hrănește. Dacă viitoarea mamă va consuma mereu alimente diferite și sănătoase, s-a confirmat ca bebelușul, va prefera aromele de care are amintire fetală !

Același lucru este valabil și pentru mamele care alăptează: laptele matern capătă aroma alimentelor pe care mama le consumă în timpul zilei. 

Deci nu există alimente pe care să nu le mănânci pentru că dau laptelui un gust prost: este tocmai invers! Cu cât copilul va face mai multe ”degustări” cu atât va suferi de mai puține neofobii atunci când va crește. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Rețete pentru întreaga familie
Tagurile articolului: capricii copii fructe si legume mancare





pixel