Ce să faci dacă copilul se dezvelește noaptea? Cum putem înțelege dacă îi este sau nu frig

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Bebelușii se mișcă mult în timpul somnului și adesea se dezvelesc. Deci, ce să faci dacă copilul se descoperă noaptea și cum putem înțelege dacă îi este sau nu frig?



Poate părea un subiect banal pentru un articol dar... ridică mâna dacă nu te trezești măcar o dată în timpul nopții pentru a verifica dacă copiii sunt bine acoperiți și nu au mototolit cearșafurile la picioarele patului. Faptul că copiii se descoperă pe ei înșiși în somn este una dintre micile griji care îi afectează pe părinți noaptea.

Dacă copilul se dezvelește noaptea

Cea mai frecventă consecință dacă bebelușul este descoperit noaptea este riscul ca micuțul să răcească. Mai mult, dacă bebelușul se mișcă mult în somn, el poate rămâne înfășurat în cearșafuri sau pătură și asta poate reprezenta un pericol care nu trebuie subestimat.

Când bebelușul se dezvăluie noaptea, instinctul matern duce automat la acoperirea micuțului. Lucrul corect de făcut este să vă plasați mâinile pe spatele capului sau pe gâtul copilului pentru a măsura temperatura corpului. Dacă aceste zone sunt calde înseamnă că copilul își menține căldura constantă și de aceea nu este necesar să-l acoperi.

Este bine de știut că atingerea mâinilor și a picioarelor nu este o modalitate fiabilă de a-ți da seama dacă copilul tău este rece. La nou-născuți, mâinile și picioarele se răcesc ușor, ceea ce este o condiție deoarece mecanismul lor de termoreglare nu este încă matur.

Temperatura potrivită pentru somnul bebelușului

Pentru a împiedica copilul să se dezvelească din cauza căldurii, trebuie să știm care este temperatura ideală din camera în care doarme.

Temperatura ideală de păstrat în camera în care doarme nou-născutul este în jur de 20°, cu un interval între 18 și 22°. Acum s-a demonstrat că temperaturile excesive pot favoriza riscul de SIDS, care poate afecta nou-născuții și sugarii în primele luni de viață.   

În primele luni de viață 22°, menținute constant atât ziua cât și noaptea, sunt ideale. După primele 5-6 luni, temperatura camerei se poate menține puțin mai scăzută, între 18 și 20°.

Pentru a le garanta o  odihnă liniștită, idealul este să se încerce să se mențină o temperatură corporală adecvată cu pijamale, fără a se baza în exces pe folosirea de cearșafuri sau pături care se mișcă foarte ușor și mai presus de toate pot fi o sursă de pericol.

Prin urmare, folosim lenjerie de corp și pijamale din bumbac cel puțin în primele luni de viață. Ulterior puteți folosi păturile sau plapumele cu mai multă liniște sufletească. Primăvara  și vara, body-urile din bumbac sunt suficiente cu, eventual, cearșafuri ușoare  pentru a-i proteja de curenți.

Până la 3 ani: sacul de dormit

Pe măsură ce copiii cresc, încep să se miște din ce în ce mai mult în timp ce dorm: trebuie adoptate soluții adecvate. 

Deja pe la 4-5 luni, copiii încep să se miște și să se întoarcă și le este greu să rămână acoperiți dacă se folosesc cearșafuri sau pături (care pot deveni și periculoase).

Cea mai bună soluție este sacul de dormit: util, mai sigur și utilizabil până la vârsta de doi sau trei ani. Sacul de dormit este disponibil în diferite grosimi, astfel încât părinții îl pot schimba pe baza pe sezon.

După 3 ani

Odată ce copilul împlinește trei ani, începe să înțeleagă care sunt nevoile lui. Când ai de-a face cu copii în vârstă de trei ani și peste, totuși, trebuie să iei în considerare că aceștia sunt oameni cu propriile nevoi și învață să le respecți. Dacă se dezvelesc, evident că aceștia simt că este prea cald și nu este nevoie să îi acoperiți. Mai mult, trebuie avut în vedere că copilului i se asigură îmbrăcămintea potrivită și de aceea chiar dacă se descoperă nu este o problemă.

Pentru copii de peste 3 ani, plapuma cu puf de gâscă ar trebui să fie suficientă, iar dacă totuși copilul se mișcă mult, puteți cumpăra „cleme” speciale care se prind de plapumă și se trec pe sub saltea pentru a o bloca. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii dezvelit odihna somn





DC Media Group Audience
pixel