Există vreo modalitate de a-i determina pe copii să mănânce de toate? Absolut nu, din fericire! Există însă câteva trucuri care încă pot ajuta cele mai disperate mame.
În primul rând, amintiți-vă că este o fază normală a vieții care poate fi mai mult sau mai puțin lungă, dar mai devreme sau mai târziu va trece. De asemenea, amintiți-vă că de multe ori mamele, chiar dacă nu își dau seama, au tendința de a suprasolicita porțiile și uită că un copil are nevoie să mănânce foarte puțin (nu întâmplător există în zilele noastre un număr foarte mare de copii supraponderali).
În al doilea rând, amintiți-vă că mâncarea nu trebuie niciodată folosită ca instrument de gratificare (ca recompensă) sau pedeapsă, altfel există riscul ca cel mic să aibă tendința de a reconecta emoțiile mai mult sau mai puțin plăcute la mâncare și o probabilitate mare ca aceasta să se dezvolte la adolescență sau la vârsta adultă.
Așadar, să evităm șantajul și, de asemenea, toate formele de distragere a atenției folosite pentru a păcăli copilul să mănânce (se uită la televizor, îl hrănește în timp ce își distrage atenția jucându-se...) pentru că masa este un moment foarte important și trebuie trăit într-o manieră liniștită.
Deci ce să faci și ce să-i spui copilului pentru a face din masă un moment plăcut?
Unul dintre cele mai importante aspecte ale mesei este convivialitatea, important este ca în fiecare zi să existe cel puțin o masă care să fie împărțită de întreaga familie. Această perioadă de izolare ne ajută în acest sens, deoarece posibilitățile de a împărți o masă împreună sunt multe.
Copilul nu trebuie să mănânce singur (poate mai întâi, ca apoi mama să poată mânca în liniște), important este să mănânce toți împreună la aceeași masă, chiar dacă copilul este în scaun înalt, el trebuie să fie așezat la masă ca toată lumea și este necesar să vorbești cu el așa cum faci cu ceilalți membri ai familiei, evitând să fii lipit de televizor sau să-l excluzi din dialog.
Să nu uităm că masa în familie este un moment important. Chiar și o simplă gustare este un moment pentru a ne întâlni în mijlocul zilei și a discuta despre ceea ce s-a făcut în cursul dimineții.
Aprecierea alimentelor l-ar putea încuraja să o guste. Nu este suficient să-i spui copilului că trebuie să mănânce un fel de mâncare pentru că „îți face bine” sau „îl face să crească mare și puternic”, copilului nu-i pasă de asta, singurul lucru important pentru el este că este bun. Putem folosi trucuri pentru a face unele alimente mai gustoase, dar haideți să evităm să le aromatizăm excesiv cu sare, zahăr sau prăjeală.
Da, pentru că și ochiul își dorește partea lui. Să ne folosim imaginația pentru a face felul de mâncare mai plăcut privirii. Crearea unor forme frumoase și colorate cu alimente sau prezentarea lor pe o farfurie drăguță poate stimula copilul să le guste. Carnea, peștele, legumele pot fi transformate pentru a le face mai atractive pentru copii.
Să nu ne așteptăm ca copilul să mănânce totul imediat, să fim mulțumiți chiar și cu pași mici înainte și să lăudăm fiecare obiectiv atins. Astăzi va fi mâncat doar o lingură, dar poate mâine vor fi două-trei, copiii vor fi foarte bucuroși să primească laude și cu siguranță vor munci mai mult decât să primească critici.
Lipsa poftei de mâncare poate fi o afecțiune tranzitorie, poate depinde de selectivitatea alimentară și deci de lipsa de curiozitate față de hrană. Este adesea un simptom al nevoii de a stabili o nouă relație cu ideea de masă și cu alimentația.
În copilăria foarte fragedă, îngrijorarea părinților cu privire la apetitul scăzut vine din faptul că, odată cu trecerea de la lapte la alimente solide, părinții pierd acele mici certitudini cu privire la alimentația copilului lor și tind să se lase prinși de îngrijorarea că nu mănâncă niciodată suficient.
Înainte de a pune pediatrilor întrebarea fatidică: „Copilul meu nu mănâncă suficient, ce ar trebui să fac?”, să ne concentrăm pentru un moment asupra... citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.