Când copilul nostru pierde după un meci sau un joc, trebuie să știm să-l însoțim și să-l ajutăm să-și facă față emoțiilor.
Plâns, frustrare și neputință. Acestea sunt câteva dintre emoțiile care apar atunci când un copil suferă o înfrângere într-un joc, un sport sau când ia o notă mai mică decât se aștepta.
Acestea sunt emoții previzibile, cărora trebuie să li se acorde spațiu. Dar cum ne putem însoți copilul în acel moment? În acest articol descoperim cum ar fi corect să ne comportăm atunci când copilul nostru pierde.
Când copilul nostru pierde, este important să-l ascultăm și să empatizăm cu ceea ce simte. Fie că este în timpul unui meci sau într-o activitate sportivă, emoțiile și așteptările sunt prezente și trebuie să lucrezi la ele.
Evitați expresiile de genul „nu e așa de rău”; dar ai putea, de asemenea, să împărtășești câteva dintre experiențele tale și să reflectezi la felul în care te-ai simțit într-o situație similară; ce ai facut si cum ai rezolvat? Este important să-l întrebi de ce are nevoie pentru a se simți mai bine și să-l ajuți să-și gestioneze emoțiile.
De exemplu, dacă a pierdut într-un joc, invită-l să se gândească cât de mult i-a plăcut să cunoască noi prieteni, abilitățile pe care le-a dezvoltat și cât de mult s-a distrat. În plus, este vorba despre posibilitatea de a evalua efortul în timp și nu doar de a se concentra pe un moment.
Ce să spunem și ce să facem când copilul pierde. Foto: Freepik
La un moment dat este important să recuperăm simțul jocului și o competiție sănătoasă. Este esențial să conectați activitatea desfășurată cu valorile pe care le promovează: echipa, respectul, disciplina, perseverența sau conviețuirea, pentru a da câteva exemple.
Încurajați-l să creadă că aceasta este o situație temporară pe care o poate îmbunătăți. Este și o modalitate de a-l ajuta să rămână motivat, să accepte că uneori câștigi și alteori pierzi și nu ar trebui să te descurajezi.
După câteva zile, este important să continuăm conversația și să ne ajutăm copilul să se conecteze cu ceea ce îi place atât de mult la acel joc sau sport. În acest fel îl vom îndruma să părăsească planul înfrângerii pentru a-și recupera scopul.
Ce să spunem și ce să facem când copilul pierde. Foto: Freepik
Poate copilul tău nu se pricepe foarte bine la exprimarea emoțiilor, dar îi este mai ușor să se gândească la ele din situația celorlalți. Prin urmare, puteți apela la diferite resurse, cum ar fi filme, desene și povești.
- Câteva idei care ne pot ajuta să vorbim cu copilul nostru atunci când pierde sunt următoarele:
- Știu că a fost important pentru tine, vrei să-mi spui cum te simți?
- Știu că ai vrut să câștigi acest meci și astăzi nu ai putut, dar a meritat să încerci.
- Vrei să desenezi cum te simți acum?
- Sunt disponibil să te ascult și să te îmbrățișez atunci când ai nevoie.
- Chiar dacă nu poți să vezi acum, efortul tău a fost imens și asta este important.
- Ești foarte important și prețios pentru mine, întotdeauna și în orice moment, chiar dacă câștigi sau pierzi.
- Trebuie să încerci din nou, acest lucru te va ajuta să te perfecționezi și să ajungi cel mai bun.
- Dacă azi nu a mers bine, mâine poate fi divers.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.