Ce se întâmplă cu elevii de clasa a V-a puși să dea înapoi banii primiți ca burse

Data actualizării: | Data publicării:
Ce se întâmpă cu elevii de clasa a V-a puși să dea înapoi banii primiți ca burse. / FOTO: Freepik.com@ gpointstudio
Ce se întâmpă cu elevii de clasa a V-a puși să dea înapoi banii primiți ca burse. / FOTO: Freepik.com@ gpointstudio

Decizia Tribunalului București privind bursele de merit acordate elevilor de clasa a V-a a stârnit controverse în sistemul educațional. Instanța a clarificat că adresele emise de inspectorate, inclusiv cea din noiembrie 2024, nu pot modifica regulile stabilite prin metodologia oficială a Ministerului Educației. 



Elevii de clasa a V-a care au obținut burse de merit sau excelență în anul școlar 2024-2025, în urma premiilor câștigate la olimpiade și concursuri școlare din ciclul primar, nu vor fi nevoiți să returneze banii, în ciuda solicitărilor recente din partea unor școli care se bazau pe o adresă a Ministerului Educației trimisă către inspectorate, potrivit surselor Edupedu.ro.

Tribunalul București a hotărât că aceste adrese emise de minister, inclusiv cea din noiembrie 2024 care interzicea acordarea acestor burse, sunt doar acte informative fără efecte legale.

Citește și Trendul TikTok care îi face pe profesori să se simtă speciali: Cum mulțumesc elevii dascălilor lor preferați / VIDEO

Este vorba despre bursele de merit acordate pentru primele două luni ale anului școlar, începând cu 20 noiembrie, pe care elevii de clasa a V-a le-au primit pe baza diplomelor obținute la concursuri și olimpiade școlare din timpul clasei a IV-a.

Decizia instanței a venit după ce un elev de gimnaziu a contestat o adresă semnată de secretarul de stat Florian Lixandru, care l-a exclus de la olimpiada de securitate cibernetică (OSC) din 2024, deși elevul se înscrisese la competiția dedicată liceenilor cu acordul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) și se calificase la etapa națională pe baza punctajului obținut.

Potrivit hotărârii instanței, tribunalul a clarificat că astfel de documente nu sunt „acte administrative tipice sau asimilate, producătoare de efecte juridice”, conform Legii contenciosului administrativ (nr. 554/2004).

Prin urmare, adresele transmise de minister nu pot modifica sau anula prevederi ale legislației primare sau subsecvente. În acest caz, o adresă nu poate modifica regulile de acordare a burselor pentru actualii elevi de clasa a V-a, aflați în clasa a IV-a în anul școlar 2023-2024, bursele obținute de ei pe baza documentelor justificative fiind drepturi prevăzute de legislația privind bursele școlare din OME 5.518/2024.

În contextul procesului, instanța a subliniat că adresele emise de oficialii din Educație sunt doar instrumente de informare.

Această hotărâre are implicații importante pentru elevii de clasa a V-a, având în vedere că, la începutul anului școlar, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare că acești elevi nu ar avea dreptul să primească burse bazate pe premiile obținute din ciclul primar, pe parcursul anului școlar trecut.

Decizia instanței este semnificativă în contextul în care Ministerul Educației și instituțiile sale subordonate (CNPEE, inspectoratele școlare) au avut o practică de a emite adrese repetate către școli, pe care profesorii și directorii le consideră adesea directive obligatorii.

O astfel de adresă emisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București stipula că elevii de clasa a V-a „nu pot beneficia de burse de merit în anul școlar 2024-2025 pe baza premiilor obținute în anul școlar anterior, 2023-2024, când erau încă în ciclul primar”.

Instanța a subliniat însă că o adresă, cum este cea din noiembrie 2024, nu poate modifica Metodologia-cadru privind acordarea burselor, aprobată prin Ordinul Ministerului Educației nr. 5518/2024, sau alte acte normative aflate în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





pixel