Ce se întâmplă în creierul tău când e prea frig?

Data publicării:
Ce se întâmplă în creierul tău când e prea frig / FOTO: Freepik.com@freepik
Ce se întâmplă în creierul tău când e prea frig / FOTO: Freepik.com@freepik

Dacă corpul tău se pregătește pentru temperaturile înghețate ale sezonului de iarnă, suntem alături de tine.



Este mai greu să ieși din pat, să te pui în mișcare și chiar să îți lași creativitatea să curgă. Se pare că fraza „E prea frig, nu pot să gândesc clar!” ar putea avea un adevăr în spate.

Citește și Gestul periculos care oferă părinților iluzia că au prevenit ceva grav. Dr. Craiu demontează această „magie” a automedicației preventive: „Nu funcționează!” / VIDEO

„Din punct de vedere neurologic, temperaturile reci și extrem de reci vor încetini potențialul de acțiune și transmiterea impulsurilor sistemului nervos.

Cât despre abilitățile motorii, acest lucru va duce la o viteză redusă de mișcare și la dificultăți în realizarea mișcărilor fine, iar nervii senzoriali sunt afectați,” spune Ryan Kyle Jones, DO, neurointensivist, potrivit Verywellmind.

„Brain freeze” este o senzație ascuțită și de scurtă durată asemănătoare cu o durere de cap care apare atunci când mănânci sau bei ceva rece.

Jones spune că aproximativ o treime din populație experimentează acest fenomen și că este mai frecvent întâlnit la copii și adolescenți decât la adulți.

Vezi și Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Totuși, creierul nu îngheață efectiv în timpul acestei senzații. Deși nu se știe exact ce cauzează „brain freeze”-ul, el afirmă că consensul în comunitatea științifică este că aceasta reprezintă un răspuns senzorial din partea nervilor senzoriali din cerul gurii și/sau un spasm al vaselor de sânge.

Ce este termoreglarea?

Termoreglarea este abilitatea corpului de a menține o temperatură centrală a corpului astfel încât să funcționeze optim, echilibrând generarea de căldură și pierderea de căldură. Pielea, glandele sudoripare, sistemul circulator și creierul contribuie la procesul de termoreglare.

Pentru a-ți gestiona sănătatea mentală în timpul vremii reci, Serani sugerează să ai un Plan pentru Vreme Rece care să includă următoarele:

Îmbracă-te în straturi.

Îmbrățișează ritmul mai lent din interior care vine odată cu vremea rece.

Asigură-te că ai suficientă medicamentație sau acces la livrare dacă rețetele tale sunt pe terminate.

Asigură-te că te simți confortabil în timpul vremii reci pentru a menține un echilibru mai mare între sănătatea ta mentală și fizică.

Pregătește-ți provizii confortabile precum pături calde, grele sau electrice, ceai, cafea, cacao, supă și alte alimente și băuturi reconfortante.

Stai sau odihnește-te în locuri din interior care te expun la lumina soarelui în fiecare zi pentru a ajuta producția de melatonină și a contracara tulburarea afectivă sezonieră.

Rămâi conectat cu ceilalți prin telefon, computer sau alte tehnologii pentru a reduce singurătatea și izolarea.

Păstrează o rutină structurat de somn.

Ia în considerare aromaterapia pentru a îmbunătăți funcționarea cognitivă și mentală cu arome precum mentă, citrice, rozmarin și altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel