Ce se întâmplă în mintea și în corpul unui copil în fața unui examen? Diana Todeancă: „ASTA facem noi, ca părinți, din păcate, într-un mod greșit!” / VIDEO

Data publicării:
Ce se întâmplă în mintea și în corpul unui copil în fața unui examen? Diana Todeancă: „ASTA facem noi, ca părinți, din păcate, într-un mod greșit!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
Ce se întâmplă în mintea și în corpul unui copil în fața unui examen? Diana Todeancă: „ASTA facem noi, ca părinți, din păcate, într-un mod greșit!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Psihoterapeutul Diana Todeancă a vorbit la Părinți Prezenți, o emisiune realizată de redactorul-șef Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc, despre ce se întâmplă în mintea și în corpul unui copil în fața unui examen.



Diana Todeancă a subliniat că emoția dominantă în astfel de situații este anxietatea.

Este o anumită emoție pe care o avem atunci când avem examen sau când avem ceva de prezentat: anxietatea. Noi românii spunem că `avem emoții` și nu etichetăm.

Cred că primul lucru pe care putem să-l facem în raport cu ai noștri copii este să le explicăm că e vorba despre anxietate, a spus psihoterapeutul la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro

Experta a continuat prin a clarifica natura anxietății. Anxietatea este acea emoție în fața unui pericol posibil. Un fel de frică. Seamănă cu frica, uneori mai spunem și așa: `vai, mi-e frică de nu mai pot că mâine am test/teză`”, a mai spus Diana Todeancă. 

Psihoterapeutul a subliniat importanța înțelegerii și gestionării acestei emoții: Anxietatea este foarte asemănătoare cu frica. Eu îi spun sora mai mică a fricii. Despre ea e vorba și pe ea trebuie să învățăm să o gestionăm”

Citește și Regula de aur în momentul în care îi dai un telefon unui copil. Psihoterapeut Todeancă: „Până la adolescență, părinții trebuie să-l învețe pe copil asta!” / VIDEO

Diana Todeancă: „În fața unui examen toți copiii au emoții, toți copiii au anxietate!”

Psihoterapeutul Diana Todeancă a arătat importanța înțelegerii fricii și anxietății în viața copiilor. 

„Ca să înțeleagă părinții mai bine aș vrea să povestim un pic despre frică și ce rol are ea în viața noastră și de ce e bună”, a spus experta, deschizând o discuție despre rădăcinile evoluționiste ale acestei emoții.

„Dacă ar fi să ne gândim în trecut, frica era acea emoție care ne ținea în siguranță, încă este. Ne protejează de pericole. Dacă ne gândim la vremea în care oamenii mergeau la vânătoare și aveau de confruntat un animal sălbatic, aveau nevoie de niște reacții foarte clare ale corpului în fața unui pericol.

Fie ne luptăm cu el, fie fugim de el. Există și un al treilea răspuns: freeze. Adică dacă nu pot nici să mă lupt, nici să fug de pericol, că poate e un urs, poate să îngheț este o variantă care ar putea să mă ajute”, a mai precizat Diana Todeancă.

„Spuneam că anxietatea este sora mai mică a fricii. Reacțiile corpului nostru sunt cam aceleași ca în cazul fricii. Doar că în cazul anxietății nu avem pericolul real în fața noastră, nu-l vedem. Nu ne-am întâlnit cu animalul sălbatic, ci este o proiecție a minții noastre, o posibilitate, un pericol imaginar care se poate întâmpla sau nu”, a mai punctat experta.

În contextul examenelor școlare, psihoterapeutul a evidențiat cum această anxietate poate fi intensă: Examenul e un pericol ce urmează, e o situație care poate să ne aducă niște mari dezavantaje dacă se întâmplă ceva. Și atunci apar reacțiile acestea în corpul nostru.

Trebuie să știm că în fața unui examen toți copiii au emoții, toți copiii au anxietate. Unii știu să o denumească și să o identifice, alții nu știu și poate că motivul pentru care nu am spus cei din generația noastră părinților a fost pentru că nu știam cum se cheamă și ce este. Spuneam `am emoții`, ei ziceau `așa e normal, lasă că trece!`”

Anxietatea e în fiecare dintre noi

Psihoterapeutul Diana Todeancă a oferit părinților instrumente valoroase pentru a identifica semnele anxietății în rândul copiilor lor, în special în perioadele stresante precum examenele.

„Trebuie să știm cu toții că anxietatea e în fiecare dintre noi, inclusiv la copii, încă de foarte mici.

Știți copiii aceia foarte mici care se ascund în spatele mamei când cunosc pe cineva nou?

Ei, bine, nu e rușine cum credem noi, ci este anxietate: `nu-l cunosc pe omul ăsta, nu se știe ce e cu relația asta, mai bine ar fi să mă protejez.`

Cam acesta este mesajul pe care corpul ni-l transmite în fața unui posibil pericol”, susține experta.

Vezi și O realitate dureroasă: Când părinții refuză să accepte că al lor copil este un agresor. Psihoterapeutul Todeancă vine cu strategia perfectă! / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @namii9

Psihoterapeut Todeancă: „Trebuie să le dăm șansa copiilor să o exprime, să nu invalidăm emoția”

Psihoterapeutul a subliniat importanța dialogului deschis cu copiii pentru a-i ajuta să recunoască și să împărtășească emoțiile lor. 

„Ca să putem să observăm la copiii noștri anxietatea trebuie să le povestim despre ea ca ei înșiși să o observe la ei ca să o poată împărtăși. 

Trebuie să le dăm șansa copiilor să o exprime, să nu invalidăm emoția.

Asta facem noi, ca părinți, din păcate și într-un mod greșit. `N-are de ce să-ți fie frică! Tu ești un copil deștep, ai învățat mult, n-are de ce să-ți fie frică! Nu trebuie să te stresezi, stai relaxat!` Nu funcționează niciodată chestia asta!, a mai spus Diana Todeancă.

Diana Todeancă: „Anxietatea se manifestă în multe feluri, diferit de la copil la copil”

Anxietatea poate fi manifestată în moduri variate la copii, de la simptome fizice precum transpirația excesivă a palmelor sau probleme digestive, până la comportamente agitate, violente sau insomnie. Diana Todeancă a îndemnat părinții să fie atenți la aceste semnale și să fie deschiși la discuții repetate cu copiii lor în diferite contexte. 

Anxietatea se manifestă în multe feluri, diferit de la copil la copil. Unora le transpiră palmele, alții se deranjează la burtică, alții nu pot să doarmă, alții au comportamente agitate, violente, încep să fie mai nervoși. E de datoria noastră ca părinți să observăm și să vedem dacă despre asta e vorba.

Trebuie să-l întrebăm pe copil de mai multe ori, în mai multe contexte pentru că s-ar putea să nu spună din prima! Să povestim înainte de somn când lucrurile sunt liniștite, când avem șansa să obținem de la ei sinceritatea”, a mai precizat experta.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel