Ce simte bebelușul în timpul nașterii? Specialiștii au dat un răspuns

Data publicării:
Fotografie de la Jozemara Friorili Leme/ Pexels
Fotografie de la Jozemara Friorili Leme/ Pexels

În general, revistele, cărțile și articolele online care vorbesc despre maternitate conțin o mulțime de informații despre naștere și despre modul în care aceasta este trăită de mamă. Ne spun dacă va fi complicat sau nu, dacă va fi foarte dureros, ce poziție să adoptăm pentru a simți mai puțină durere și așa mai departe. Dar ce simte copilul în timpul nașterii? 



Multe femei cred că durerea este foarte puternică, altele că nu. Durerea este foarte subiectivă și fiecare persoană trăiește diferit momentul nașterii. Este imposibil să compari o naștere cu alta. Oricare ar fi cazul, accentul se pune în general pe mamă și pe experiența ei. Dar, din nou, ce simte copilul când se naște ?

Este foarte greu de știut cu siguranță. În mod logic, copiii nu o pot descrie. Dar sunt din ce în ce mai mulți profesioniști din sector (medici, psihologi perinatali și prenatali) care studiază acest proces din punctul de vedere al copilului.

Să încercăm să explicăm nașterea din punctul de vedere al nou-născutului, pentru a ne face o idee despre care este experiența lui.

Copilul în timpul nașterii: primele contracții

Când este momentul potrivit, copilul este cel care declanșează un val de hormoni pentru a face corpul mamei să înțeleagă că este gata să se nască. Așa se activează contracțiile care îl vor ajuta să vină pe lume.

Bebelușul se pregătește de mult timp pentru acest moment înainte de a naște. Glandele sale suprarenale secretă adrenalină într-un ritm care nu se va repeta niciodată în toată viața. Acest lucru îl va ajuta să facă față situației stresante care urmează.

2. Fotografie... (pexels-jonathanborba-3279209_04153600.jpg)

Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels

Mama și copilul sunt legați de placentă. Această legătură permite bebelușului să perceapă starea emoțională a mamei. De aceea este esențial ca mama să rămână calmă.

Când bebelușul simte primele contracții, știe că se întâmplă ceva. Uterul se contractă și apasă pentru a-l împinge spre ieșire. Această presiune este similară cu un masaj.

Coborârea în canalul de naștere

În această etapă este posibil să simtă un ușor disconfort, asemănător cu o senzație de presiune. Acest disconfort va fi mai mare la nașterile care prezintă complicații.

În timpul nașterii, fiecare bebeluș produce o cantitate enormă de endorfine care îl ajută să simtă o stare de bine și să reducă durerea. 

Se crede că în timpul eliberării de endorfine, bebelușul se simte ca o senzație de masaj. Cu capul apasă pe colul uterin și în acest fel favorizează deschiderea canalului de naștere.

În timpul împingerilor mamei, bebelușul simte doar o senzație de presiune intensă care îl împinge, dar nu și durerea puternică resimțită de mamă. 

3. Fotografie... (pexels-172631925-11065317_67523700.jpg)

Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels

Copilul efectuează o serie de mișcări într-un mod complet natural și spontan: coboară, își flectează capul, se rotește spre interior, își întinde capul, apoi se rotește spre exterior și în final este expulzat. Deși poate părea dureros și neplăcut, acest proces natural face ca experiența să fie mai puțin traumatizantă pentru copil.

Acesta este mai mult sau mai puțin modul în care copilul experimentează nașterea. Poate părea traumatizant, dar poate mama este cea care se confruntă cel mai rău. Curios, nu?

Odată ce este afară, cordonul ombilical este tăiat și plămânii bebelușului încep să funcționeze. Toată presiunea experimentată în timpul coborârii în canalul de naștere îl ajută să expulzeze lichidul prezent în plămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel