Ce simte un copil atunci când se pierde: O experiență terifiantă. Iată câteva sfaturi utile

Data publicării:
Fotografie de la Phil Nguyen/ Pexels
Fotografie de la Phil Nguyen/ Pexels

Este ușor să intri în panică la simplul gând de a pierde din vedere un copil într-un spațiu public. Imaginează-ți ce simte un copil. În acest articol vom vorbi despre cum să trăim această experiență și despre cum să o prevenim.



Când un copil este pierdut, experiența poate fi foarte terifiantă și chiar traumatizantă. Cu toții ne-am pierdut la un moment dat în copilărie, măcar pentru câteva minute, într-un spațiu public precum un supermarket, o plajă sau un centru comercial. Senzația de a pierde din vedere adulții familiari este cu adevărat neplăcută.

Cu toate acestea, este o situație foarte frecventă care nu se întâmplă doar copiilor hiperactivi sau părinților iresponsabili. Chiar dacă luăm toate măsurile de precauție necesare, este imposibil să garantăm că cei mici vor rămâne mereu alături de noi.

Cum se simte un copil când se pierde de părinți?

Există copii care nu pot tolera să fie departe de părinți chiar și pentru doar câteva minute, în ciuda faptului că sunt încredințați în grija altor adulți de încredere, cum ar fi membrii familiei sau profesorii.

Alții sunt mai independenți, așa că pot petrece ore sau zile fără prezența părinților și acest lucru nu creează nicio problemă. Astfel, percepția unei experiențe poate fi simțită foarte diferit la un copil sau altul.

Fiecare copil este o persoană cu nevoi individuale. Cu toate acestea, în general, micuții se simt neputincioși și anxioși, deoarece a fi într-un spațiu public fără adulți de încredere este perceput ca o amenințare reală.

În funcție de vârsta lui, de nivelul său de dezvoltare, de aptitudinile sale sociale și de managementul său emoțional, copilul poate acționa mai mult sau mai puțin convenabil.

2. Fotografie... (pexels-gustavo-fring-3985062-1_18942500.jpg)

Foto: Gustavo Fring/ Pexels

Unii înțeleg că într-o astfel de situație ar trebui să apeleze la un ofițer de securitate pentru ajutor. Alții devin repede disperați și încep să plângă. În plus, sunt cei care reacționează pasiv și stau pe stradă așteptând să-i găsească cineva. Scenariul poate fi foarte diferit.

Experiența adultului 

Puține situații sunt la fel de disperate ca pierderea din vedere a unui copil în afara casei. Nu este de mirare că copiii se pierd în spații în care există aglomerație mare, precum spa-uri, centre comerciale sau locuri de joacă. Minorii vor să se distreze, ceea ce de multe ori îi face să devieze mai mult decât este convenabil.

Odată ce părinții își dau seama că nu știu unde este copilul lor, îngrijorarea și angoasa apar brusc și intens. Apoi, apare tahicardia și pot fi vizualizate în minte scenariile cele mai defavorabile. Când copilul tău dispare, lumea ta se oprește. Totuși, și din fericire, de cele mai multe ori această situație este doar o mare sperietură, pentru că după câteva minute îl găsești.

3. Fotografie... (pexels-mahalaxmi-silwal-10885896_84783600.jpg)

Foto: Mahalxmi Sibal/ Pexels

Mai mult, sunt copii care nici măcar nu sunt conștienți de pierderea lor, pentru că nu o percep ca atare. Uneori, copiii ies și se joacă singuri sau cu prietenii și, din neatenție, le lipsește familiile. Acest caz este cel mai puțin nociv pentru cel mic, din moment ce nu se simte neajutorat.

Pași de urmat atunci când copilul nostru se pierde

Sperăm că nu va trebui să-ți cauți niciodată copilul pierdut, în mulțime. Dar dacă te confrunți cu această situație tulburătoare, mai bine știi cum să procedezi.

- Încearcă să rămâi calm.

- Raportați imediat personalului local de securitate care va da avertismentul.

- Furnizați informații clare și concise: numele copilului, caracteristicile sale fizice și o descriere a îmbrăcămintei pe care o poartă. În plus, este important să clarificați când și unde l-ați văzut ultima dată.

- Continuați să căutați pe cont propriu și cereți ajutor altor persoane care se află în același loc.

- Odată ce ți-ai găsit copilul, este indicat să nu-l certați la momentul respectiv, ci să așteptați până sunteți acasă pentru a vorbi despre ce s-a întâmplat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel