De regulă, elevii nu sunt prea încântați atunci când vine vorba de teme pentru acasă. Totuși, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Maynooth din Irlanda arată că anumite tipuri de teme pot avea un impact pozitiv asupra performanțelor școlare.
Mulți copii sunt tentați să amâne temele sau să găsească activități mai atractive imediat ce ajung acasă de la școală.
În paralel, părinții încearcă din răsputeri să îi motiveze, uneori ajungând chiar să îi supravegheze atent pentru a se asigura că își fac temele corect. Toată această dinamică poate duce frecvent la tensiuni și frustrări în familie.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Un studiu realizat în Irlanda, la care au participat 4.118 elevi de clasa a X-a, a analizat ce tipuri de teme sunt mai puțin agreate de adolescenți și care contribuie, de fapt, la succesul lor școlar.
Cercetarea arată că temele zilnice au un impact pozitiv asupra performanței academice. De exemplu, în cazul materiilor precum științele, realizarea temelor de 3-4 ori pe săptămână este asociată cu rezultate școlare mai bune.
Temele zilnice sunt benefice, însă cu o condiție: să nu dureze prea mult. Studiul evidențiază că sarcinile scurte, de aproximativ 15 minute, sunt mai eficiente decât cele lungi, dar mai rare.
De ce?
Temele scurte îi ajută pe elevi să nu se simtă copleșiți de volumul de muncă.
Profesorul Andrew Parnell, coordonatorul studiului, concluzionează: „Rezultatele noastre oferă dovezi clare că temele realizate regulat, în cantități mici, pot îmbunătăți semnificativ performanța elevilor.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.