Cea mai frumoasă perioadă a vieții. La ce vârstă ești cel mai împlinit din toate punctele de vedere

Data publicării:
Cea mai frumoasă perioadă a vieții. La ce vârstă ești cel mai împlinit din toate punctele de vedere / FOTO: freepik.com@The Yuri Arcurs Collection
Cea mai frumoasă perioadă a vieții. La ce vârstă ești cel mai împlinit din toate punctele de vedere / FOTO: freepik.com@The Yuri Arcurs Collection

Fericirea este o emoție pe care toată lumea dorește să o experimenteze, care depinde de mulți factori și este diferită pentru fiecare persoană. Este o stare de spirit subiectivă pe care știința a investigat-o și ea în căutarea sensului vieții.



V-ați îngrijorat vreodată că cea mai bună perioadă a vieții voastre a trecut și, mai rău, că nici măcar nu v-ați dat seama? Unii spun că viața începe la 40 de ani sau că 60 de ani sunt noii 50 de ani, dar este adevărat?

Dar este adevărat? La ce vârstă putem profita la maximum de viață?

Pentru lucrurile care necesită explozii bruște de energie, cum ar fi sprinturile de 100 de metri sau aruncarea suliței, timpul ideal este la mijlocul anilor 20, deoarece după aceea începe un declin rapid. În cazul jucătorilor de fotbal, procesul începe mai devreme.

Cu toate acestea, sporturile de anduranță, cum ar fi maratoanele sau cursele de 100 km sau 1000 km, sunt adesea cele mai bune pentru sportivii mai în vârstă.

Chiar și după vârsta de 30 și 40 de ani, declinul este gradual.

Un exemplu este Sunny McKee, care și-a sărbătorit cea de-a 61-a aniversare participând la primul ei triatlon Ironman, care a inclus o plimbare cu bicicleta de 180 km, un maraton și o cursă de înot de 4 km.

De fapt, mulți dintre concurenți devin dependenți de astfel de evenimente și continuă să participe chiar și atunci când au peste 70 de ani.

Funcționarea minții

Când vine vorba de memorie, concluziile nu au fost atât de încurajatoare. După vârsta de 20 de ani, este clar că abilitatea de a stoca informații noi era mai bună în altă epocă. De fapt, este probabil ca totul să fi început să se deterioreze după terminarea școlii.

Capacitatea de a reține date în „memoria de lucru”, cum ar fi rundele de băuturi într-un bar, se menține o perioadă mai lungă, dar scade progresiv la 40 de ani.

Universitatea Harvard a efectuat un studiu de peste 80 de ani asupra fericirii, urmărind viețile a două generații de persoane din aceleași familii din Statele Unite și realizând mii de interviuri, precum și colectând eprubete cu sângele lor, date despre sănătatea lor fizică și mentală și chiar primind donații ale unor creiere.

Unul dintre directorii cercetării, psihiatrul Robert Waldinger, a publicat rezultatele acestui studiu în cartea „O viață bună” (Planeta).

Unele dintre concluziile la care a ajuns psihiatrul Robert Waldinger - în colaborare cu psihologul Marc Schulz - sunt că nici copilăria, nici dispoziția naturală sau cartierul în care ai crescut nu îți marchează destinul, că singurătatea doare și că „a trăi înconjurat de relații de iubire ne protejează corpul și mintea”.

La ce vârstă suntem cei mai fericiți

Un alt factor important care influențează fericirea este vârsta. Potrivit studiului, persoanele de peste 60 de ani sunt mai fericite pentru că „avem sentimentul limitelor vieții și că moartea este reală, iar asta ne face mai fericiți pentru că ne schimbăm viața. Scăpăm de obligații, de prietenii care nu ne fac fericiți sau de întâlniri care nu ne fac fericiți", a spus psihiatrul, potrivit ondacero.ro.

Cum să menții fericirea

Profesorul de psihiatrie de la Harvard spune că, dacă ne uităm la poveștile a mii de vieți studiate, printre care cele ale lui J.F. Kennedy și ale jurnalistului Bob Woodward, este clar că cei mai fericiți oameni sunt cei care își mențin relațiile. Și în acest sens, el recomandă practicarea unei „bune forme sociale” și cultivarea activă a acestor relații.

Waldinger descrie mitul omului care se face singur ca fiind o ficțiune: „cu toții suntem conectați la întreaga lume și avem nevoie de ceilalți”. Și subliniază că, indiferent de generație, femeile înțeleg mai bine importanța menținerii relațiilor decât bărbații, care „nu lucrează la fel de activ pentru a le menține”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Varste si etape





pixel