Cea mai importantă abilitate pe care ar trebui să o cultive un copil încă de mic. Mircea Miclea: „Asta face diferența dintre a fi un învingător și un looser!”

Data publicării:
Cea mai importantă abilitate pe care ar trebui să o cultive un copil încă de mic. Mircea Miclea: „Asta face diferența dintre a fi un învingător și un looser!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Cea mai importantă abilitate pe care ar trebui să o cultive un copil încă de mic. Mircea Miclea: „Asta face diferența dintre a fi un învingător și un looser!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Părinții și educatorii se întreabă adesea care ar fi cea mai importantă abilitate pe care ar trebui să o cultive un copil de la o vârstă fragedă. Fostul ministru Mircea Miclea a oferit răspunsul.



Întrebat de Dragoș Pătraru în cadrul podcastului Starea Nației care ar fi „cea mai importantă abilitate pe care ar trebui să o cultive un copil, de mic, și să fie conștient de ea”, Mircea Miclea a subliniat importanța autodisciplinei.

„Dacă îmi cereți una singură, aș spune autodisciplina. Ce înseamnă autodisciplina? Înseamnă capacitatea de a respecta ceea ce tu ți-ai propus să faci. Tu îți dai reguli și tu pui în practică regulile pe care tu însuți ți le-ai dat”, a declarat fostul ministru. 

Miclea evidențiază că, dincolo de nivelul de inteligență, diferențele de performanță nu sunt determinate de IQ, ci de capacitatea de a fi autodisciplinat. Statisticile susțin această idee: „Cel puțin de la nivelul de inteligență medie în sus, diferența de performanță e dată de capacitatea de a fi autodisciplinat și nu de inteligență. Corelația dintre IQ, de exemplu, și reușita la finalul Colegiului, ce cere Statele Unite, corelația este 0.27. Corelația dintre autodisciplină și reușită este de 0.62. Mult mai importantă este, așadar, autodisciplina. (...)”

Mircea Miclea: „Autodisciplina este esențială, nu o poate face nimeni în locul tău”

Autodisciplina este și o abilitate care nu poate fi realizată de altcineva în locul tău.

Autodisciplina este esențială, nu o poate face nimeni în locul tău. Te poate ajuta cineva fiindu-ți model, adică un adult care stabilește lucrurile în felul acesta, un grup de referință, un antrenor, un profesor bun și după aceea tu poți să ajungi la propria ta autodisciplină. Ai nevoie de astfel de model”, a mai spus Mircea Miclea. 

Autodisciplina este cea mai importantă caracteristică care duce la succes. 

„Deci, autodisciplina este cea mai importantă caracteristică care duce la succes. De la nivelul cel puțin de inteligență mediu în sus, nu există nimic altceva mai important, așa ne spun toate cercetările, a mai precizat fostul ministru.

SURSA FOTO: captură video YouTube @Starea Natiei Oficial

„Tu ești o păpușă și stările sunt păpușarii”

Mircea Miclea a mai subliniat importanța autodisciplinei și a concentrării asupra scopurilor, nu asupra stărilor emoționale trecătoare.

„Sunt situații în care stările tale îți stabilesc ce să faci. Tu ești o păpușă și stările sunt păpușarii și spun `acum am chef, fac`, `acum mi-a trecut cheful, nu mai fac`, `acum sunt plictisit, nu fac`, `acum sunt entuziasmat, dar numai 5 minute până când mă sună cineva, deci, fac 5 minute, după aceea abandonez`. Asta înseamnă că ești o păpușă, iar stările tale pe care le simți sunt păpușarii”, explică Miclea. 

Pentru a depăși această condiție, Miclea propune o schimbare de paradigmă: să ne ghidăm viața după scopuri clare și bine definite. 

Diferența majoră este să nu depinzi de stările tale, ci de scopurile tale. Altfel spus, să spui: `mi-am stabilit scopul cutare, să dau cu piciorul în minge de 100 de ori până când nimeresc bara trasversală ca să dau precis` și faci asta de 100 de ori, e mai important decât starea ta. 

Asta înseamnă că nu contează dacă am chef sau n-am chef, sunt entuziast sau sunt plictisit, mă doare ceva sau nu. Am scopul ăsta, îl pun în practică.

Așadar, esențialul este așa: ce vrei să faci? Să-ți ghidezi viața după stările tale, după ce simți tot timpul și ești o păpușă și ele sunt păpușarii, sau să-ți ghidezi viața după scopurile tale, să fii propriul tău constructor de identitate. Adică, scopurile tale să fie mai importante decât stările tale. 

Asta face diferența dintre a fi un învingător și un looser. Învingătorul are scopuri care sunt mai tari decât stările lui. Nu pe bază de stări se duc să alerge pe pistă în fiecare zi, să se antreneze, să transpire, ci pe bază de scop, față de un looser care tot timpul are stări și își trăiește viața în funcție de stări: `astăzi sunt plictisit, mâine am o transă existențială`”, a mai explicat Mircea Miclea.

„Avem de ales: vrem să ne ghidăm viața după stări sau vrem să ne ghidăm viața după propriile noastre scopuri”

Mircea Miclea descrie creierul ca pe un contabil, care face calcule pe două coloane: rezultatele obținute și stările trăite.

„Creierul face un calcul. Să ne închipuim creierul ca și cum ar fi un contabil și face calcule pe două coloane. Coloana rezultate: în fiecare zi el scrie ce rezultate ai obținut. Coloana stări: scrie cum te-ai simțit azi, ce ai făcut, ce stări ai avut.

Pe termen scurt, stările sunt mai importante decât rezultatele. Creierul spune `uite ce bine te-ai simțit ieri, nu contează că n-ai reușit să faci cutare lucru`.

Pe termen lung, ponderea rezultatelor este mult mai importantă decât ponderea stărilor. 

Ideea este ca scopurile noastre să fie mai tari decât stările noastre. Avem de ales: vrem să ne ghidăm viața după stări sau vrem să ne ghidăm viața după propriile noastre scopuri, a mai spus fostul ministru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel