Pentru a ajuta copiii să-și gestioneze mai bine emoțiile, în special furia, un psiholog pentru copii a dezvăluit o afirmație care s-a dovedit eficientă.
Furia poate fi o emoție complexă și dificil de gestionat pentru un copil. Cu toate acestea, conform lui Caitlin Slavens, un psiholog pentru copii cu o experiență clinică de peste un deceniu, furia nu este întotdeauna negativă, notează parents.fr. De fapt, este mai bine să privim emoțiile ca pe niște mesageri, iar furia poate fi un mesaj valoros.
Rolul părintelui este să susțină copilul în învățarea modului de a gestiona această emoție.
Conform lui Slavens, o afirmație poate fi un ajutor deosebit!
SURSA FOTO: freepik.com @seventyfour
Pentru adulți, furia poate părea depășită, dar pentru copii poate fi copleșitoare. Este important ca ei să știe că părinții îi aud.
„Când simt că suntem cu adevărat înțelegători și de partea lor, se vor simți mai confortabil în gestionarea emoțiilor”, explică psihologul.
În plus, expertul dezvăluie alte două afirmații care ar putea fi utile. Prima este „îmi pasă de cum te simți și te voi ajuta să treci peste asta”. Cu această afirmație, încerci să transmiți copilului că sunteți o echipă și că sunteți acolo pentru a-l ajuta să treacă prin orice emoții resimte. Aceasta arată că ești de încredere, stabil și gata să-l susții.
„Prin aceasta, le oferiți modalități de a-și exprima furia. Unii copii au nevoie de confort”, precizează expertul.
Încrederea în sine: Cele 10 afirmații pe care să NU le spui unui copil niciodată!
SURSA FOTO: freepik.com @grustock
A doua este: „cât de supărat ești acum?”
Potrivit psihologului, copiii, în special cei mai sensibili, de multe ori nu vor să recunoască că simt o emoție percepută ca fiind negativă.
„Cu toate acestea, atunci când reușesc să facă un pas înapoi și să-și analizeze emoțiile, vor putea prelua controlul”, explică ea.
Caitlin Slavens încheie atrăgând atenția asupra unui alt punct: gestionarea propriilor emoții de către părinți.
„Copiii tăi vor învăța mai ușor să-și gestioneze furia dacă tu o faci. Vei fi mereu perfect? Nu! Dar dacă poți rămâne cât mai calm posibil, dai un exemplu bun care îi va ajuta în parcursul lor către maturitate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.