Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții care își doresc „să le fie bine copiilor”, dar ajung să îi crească „fragili” mental, potrivit unui celebru psihiatru

Data publicării:
Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții care își doresc „să le fie bine copiilor”, dar ajung să îi crească „fragili” mental, potrivit unui celebru psihiatru / FOTO: freepik.com @senivpetro
Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții care își doresc „să le fie bine copiilor”, dar ajung să îi crească „fragili” mental, potrivit unui celebru psihiatru / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cum poți evita să îți „slăbești” copilul din punct de vedere mental? Iată greșeala pe care specialiștii recomandă să o eviți.



Mulți părinți încearcă să își protejeze copiii de greșeli cu orice preț. Însă greșelile sunt esențiale pentru procesul de învățare.

Împiedicarea copiilor să întâlnească obstacole sau să facă greșeli, în efortul de a-i proteja de suferință, poate fi contraproductivă în educația lor.

Daniel Amen, medic psihiatru, a abordat această problemă în rândul părinților care „fac prea mult” pentru copiii lor, ajungând să îi răsfețe sau să îi protejeze excesiv, chiar și de lecțiile necesare pentru a deveni autonomi.

SURSA FOTO: freepik.com @kklio

„Astfel de comportamente limitează reziliența copiilor și capacitatea lor de a face față provocărilor vieții. În plus, îi împiedică să dezvolte încrederea că pot explora și experimenta lumea în mod independent”, explică specialistul într-un interviu acordat CNBC.

Citește și Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți

Importanța de a nu umple programul copilului cu activități

Psihiatrul oferă exemple din propria experiență parentală: „Când fiica mea își uită temele acasă, nimeni nu i le aduce la școală. Dacă pleacă fără jachetă într-o zi rece, deși i-am spus să o ia, nu i-o duce nimeni ulterior.”

Daniel Amen subliniază, de asemenea, importanța de a nu umple programul copilului cu activități continue. „Când un copil spune «M-am plictisit», în loc să îi oferim imediat o soluție, ar trebui să spunem doar: «Mă întreb ce vei face în privința asta»”, sugerează el.

Vezi și Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

SURSA FOTO: freepik.com @julliafedorova

Lăsați copilul să încerce singur

Dacă sunteți sfătuiți să lăsați copilul să facă lucruri pe cont propriu, este pentru că aceste mici acte de independență și provocare contribuie la construirea stimei de sine.

Psihiatrul Daniel Amen explică: „Dacă faci prea multe pentru copilul tău, îți construiești propria stimă de sine furând-o pe a lui. Oamenii își dezvoltă reziliența mentală rezolvând problemele, nu evitându-le sau implicându-se prea mult în ele.”

Această perspectivă este împărtășită și de Tovah Klein, psiholog specializat în copii: „Un astfel de comportament transmite mesajul: «Am încredere în tine că vei depăși această situație, iar eu voi fi alături de tine indiferent de rezultat. Fie că vei câștiga, vei pierde sau vei rămâne în mijlocul luptei, sunt aici pentru tine.»”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel