Cea mai mare povară de pe umerii micuților. Oana Moraru: „Tot stresul acesta e bun, dacă în jurul copiilor NU sunt adulți nebuni!”

Data actualizării: | Data publicării:
Cea mai mare povară de pe umerii micuților. Oana Moraru „Tot stresul acesta e bun, dacă în jurul copiilor NU sunt adulți nebuni!” / FOTO: freepik.com
Cea mai mare povară de pe umerii micuților. Oana Moraru „Tot stresul acesta e bun, dacă în jurul copiilor NU sunt adulți nebuni!” / FOTO: freepik.com

Oana Moraru, expert în parenting și educație, autor de cărți și fondator de școală, spune cum ar trebui să ne comportăm cu copiii în preajma examenelor importante.



Oana Moraru, expert în parenting și consultant educațional, a fost invitata jurnalistei Simona Gherghe la ZUnivers podcast, Părinți CUminți. În cadrul interviului, Oana Moraru a vorbit despre cum se resimte perioada examenelor pentru elevi.

„În preajma unui examen nu fac un capăt de țară. Pun presiune, ne mobilizăm, ne exprimăm emoțiile, trăirile, mai lucrăm cu copilul în plus, îl mai duc și pe platforma aia, îl mai pre-testez, îi dau simulări. Tot acest stres e bun, dacă în jurul copilului nu sunt oameni nebuni. Adică oameni care au ieșit din matca lor, își freacă mâinile și nu știu ce să facă. Și mai este un lucru de care tinerii suferă în preajma acestui examen. Recent, o tânără fată pe care am întrebat-o care e oful ei în viață. La care ea a răspuns: «că nu fac suficient să returnez ză tre părinții mei cât au investit în mine sau cât s-au chinuit pentru mine». Aceasta este una dintre cele mai grozave poveri pe care le putem pune pe umerii copiilor. O povară care nu o să-l lase să ridice capul și să se uite la oportunități, să greșească, să-și asume viața pe cont propriu”, a explicat consultantul educațional Oana Moraru, în cadrul podcastului moderat de Simona Gherghe.

Aceasta a subliniat faptul că în această situație, cea în care se pune presiune pe copii, este din ce în ce mai întâlnită.

„Sunt mulți părinți care acum în preajma exmenelor, dar și în timpul anilor școlari, le spun copiilor: «eu muncesc pentru tine, eu aleg, eu câștig bani, atât e rolul tău, să înveți bine». Ce se aude în spatele acestor afirmații: sunt într-o relație tranzacțională cu tine, eu muncesc, dar tu trebuie să mă recompensezi pentru munca mea. I-am explicat tinere: «Orice părinte care dă copilului lui, dă din fie din surplus financiar, fiindcă are, fie dă din surplusul inimii lui. Niciun părinte nu are voie să ceară la schimb». Mare grijă în preajma examenelor să nu dăm această convingere că ce fac eu este să compensez nefericirea părinților sau efortul lor și că trebuie să returnez munca lor. Ei au ales să muncească în acest ritm, ei au ales să nu-și trăiască viața, să nu simtă satisfacție. E alegerea lor”, a mai transmis Oana Moraru.

Citește și „Profesor consilier școlar Ana Maria Oancea: „Nu este ușor să crești un copil sănătos emoțional într-o lume cu transformări progresive”. Sfaturi prețioase înainte de examene!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel