Copilăria este o perioadă de dezvoltare accelerată a creierului. De fapt, 90% din creșterea cerebrală a unui copil are loc înainte de vârsta de 5 ani – iar o mare parte din aceasta depinde de mediul lingvistic în care este expus copilul.
Din acest motiv, interacțiunile frecvente și bogate de tip „servire și întoarcere” sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului și a competențelor sociale.
Activitățile de îngrijire – a vorbi, a zâmbi, a arăta, a răspunde, a cânta, a povesti întâmplările zilei – îi ajută pe copii să dezvolte două seturi esențiale de abilități: abilități cognitive (de exemplu, citit, memorie, limbaj) și abilități non-cognitive (sau „soft skills”), precum perseverența și reziliența.
„În calitate de chirurg pediatru specializat în studiul dezvoltării cerebrale la copii, am observat că mulți părinți nu fac suficient de multe în acest sens. Tocmai de aceea mi-am dedicat mare parte din carieră dezvoltării unor programe bazate pe dovezi, menite să-i sprijine pe părinți în crearea unui mediu lingvistic bogat pentru copiii lor.
În centrul tuturor programelor noastre se află `strategia 3Ts`, o abordare în trei pași pe care părinții de succes o folosesc pentru a crea conexiuni semnificative cu copiii lor și pentru a le stimula dezvoltarea creierului”, susține dr. chirurg pediatru Dana Suskind în rubricile cnbc.com.
SURSA FOTO: freepik.com @stockieimage
Conectarea îi încurajează pe părinți să depună un efort conștient pentru a observa la ce se uită sau ce anume îi atrage atenția copilului și apoi să discute despre acel lucru.
Să presupunem că stai la masă cu copilul tău savurând o gustare și observi că acesta privește pe fereastră. Încearcă să urmezi direcția privirii lui și să te conectezi la ceea ce îi captează atenția. Apoi, pune-i o întrebare care să-l determine să vorbească despre subiect: „Vezi pasărea aceea afară? Uite ce colorată este!”
Acordă atenție sunetelor și imaginilor care atrag interesul copilului tău în acel moment. Fiindcă sunt ființe curioase, interesul și atenția lor se schimbă frecvent! Misiunea ta este să ajustezi conversația la tot ceea ce îi fascinează în acel moment.
După ce te-ai conectat la ceea ce îl interesează pe copilul tău, urmează-i exemplul: apleacă-te la nivelul lui și vorbește mai mult, folosind un limbaj variat și bogat.
A vorbi mai mult adaugă „cuvinte” în banca de vocabular a copilului – o bancă ce câștigă constant „dobândă” în dezvoltarea conexiunilor cerebrale. Cu cât aduni mai multe cuvinte în această bancă, cu atât copilul își construiește mai multe conexiuni neuronale și își extinde vocabularul.
Revenind la exemplul nostru, acum că ai observat că atenția copilului tău este captată de pasărea de afară, continuă conversația despre aceasta, folosind un limbaj divers care să încurajeze concentrarea și implicarea: „Putem urmări pasărea în timp ce mâncăm. Să vedem cât timp va rămâne acolo.”
Cele mai bune conversații apar atunci când ambii participanți sunt implicați în mod egal. Indiferent de vârsta copilului, puteți să luați pe rând și să începeți o conversație – chiar și bâlbâielile, arătatul cu degetul și gesturile sunt forme de dialog.
Angajează-te în conversații de tip dus-întors, punând întrebări care încurajează copilul să descrie lumea din jur sau să exprime ce simte.
Adaugă propriile observații și emoții pentru a stimula un schimb reciproc: „Văd pene albastre, maro și gri. Tu ce culori vezi pe pasăre? Îți place? Cred că e cea mai frumoasă pasăre pe care am văzut-o vreodată.”
SURSA FOTO: freepik.com @standret
„Studiile realizate în cadrul programelor noastre au demonstrat că strategia 3Ts este eficientă în creșterea frecvenței interacțiunilor și a conversațiilor între părinți și micuții lor.
Ceea ce este minunat la 3Ts este că îi ajută pe părinți să rămână conectați cu copiii lor pe măsură ce aceștia cresc, până la adolescență și chiar mai departe. Folosesc încă această strategie cu primul meu copil, care tocmai a absolvit facultatea”, susține medicul.
3Ts-urile nu necesită gadgeturi sofisticate sau o diplomă de specialitate. Pot fi aplicate în timp ce citiți, vă jucați sau chiar în activitățile zilnice, precum spălatul rufelor, mersul cu autobuzul sau timpul de joacă.
De asemenea, „le reamintesc părinților că ei sunt primii și cei mai influenți profesori ai copiilor lor, iar interacțiunile lor iubitoare pun bazele unei vieți sănătoase de învățare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.