Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a crește un copil rezilient! Un psiholog învață părinții ce să facă pentru ca micuțul să fie pregătit pentru viață

Data publicării:
Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a crește un copil rezilient! Un psiholog învață părinții ce să facă pentru ca micuțul să fie pregătit pentru viață / FOTO: freepik.com @aimenda123
Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a crește un copil rezilient! Un psiholog învață părinții ce să facă pentru ca micuțul să fie pregătit pentru viață / FOTO: freepik.com @aimenda123

Un sfat de aur de la psihologul de dezvoltare Aliza Pressman, despre cum să-i înveți pe copii să fie rezilienți!



„Este nevoie de mult curaj să fii părinte. Inevitabil vei face greșeli. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să începem să vedem aceste greșeli ca pe o parte esențială a modelării curajului pentru copiii noștri”, a spus Pressman, potrivit cnbc.com, co-fondator al Centrului de Parenting Mount Sinai și autorul cărții „The 5 Principles of Parenting: Your Essential Guide to Raising Good Humans”.

Arată-le copiilor tăi că este în regulă să greșească și să învețe din greșeli, a recomandat ea. În loc să le spui să nu se mai streseze sau să se relaxeze în momentele grele, asigură-te că se simt iubiți pentru ceea ce sunt, în siguranță, liberi să-și exprime sentimentele și confortabili cu ei înșiși.

Învățarea gestionării emoțiilor dificile în situații stresante îi ajută pe copii să dezvolte reziliența necesară pentru a deveni adulți fericiți și de succes.

„Avem nevoie de stres pentru a construi reziliența”, a spus Pressman, conform sursei citate.

Citește și Mamă și cercetător EQ la Harvard: „ASTA le spun mereu copiilor mei pentru a le crește inteligența emoțională”

Când părinții ajută, stresul poate crește reziliența

SURSA FOTO: freepik.com @Frolopiaton Palm

Semnalul unui copil sănătos și rezilient este acela care poate trece printr-o situație stresantă sau dezamăgitoare, cum ar fi eșecul la un test sau o ceartă cu un prieten bun, și totuși reușește să se întoarcă la fericire după orice experiență trăită, a spus Pressman.

„Aceasta este reziliența: revenirea după un eșec, stres sau chiar traumă”, a menționat ea.

Desigur, stresul constant este probabil nesănătos. În majoritatea situațiilor, simpla ascultare a copilului pentru a vedea cum se descurcă - și a-i spune că îl iubești și îl sprijini, indiferent de ce va face - este suficientă pentru a împiedica stresul să devină toxic și să devină o problemă de sănătate mintală, potrivit lui Pressman.

„Practic, trebuie să fii prezent mai des”, a spus ea.

Vezi și Semnele care indică faptul că un copil este prost crescut. Expert: „Trei stiluri parentale favorizează comportamentul pretențios și tiranic al unui micuț”

„Mentalitate de creștere”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Sfatul lui Pressman nu este neobișnuit: a vorbi deschis despre greșelile tale, despre cum le-ai depășit și despre ceea ce ai învățat îi poate ajuta pe copii să dezvolte ceea ce psihologii numesc „mentalitate de creștere”, spun experții.

Acest lucru poate ajuta la normalizarea - și reducerea presiunii - experienței de a depăși situații dificile, a scris psihologul Mary C. Murphy de la Universitatea Indiana pentru CNBC Make It.

„Aproape orice implică, de obicei, un pic de luptă, mai ales la început”, a transmis Murphy.

Prin împărtășirea propriilor experiențe și lecții de viață, părinții le oferă copiilor un model valoros de curaj și perseverență. Copiii învață că greșelile nu sunt sfârșitul lumii, ci oportunități de a crește și de a învăța. Acest lucru îi poate ajuta să dezvolte o atitudine pozitivă și o mentalitate deschisă față de provocările vieții.

De asemenea, este important ca părinții să fie prezenți și să ofere sprijin emoțional constant. Faptul că își arată afecțiunea și înțelegerea în momentele dificile îi ajută pe copii să se simtă în siguranță și iubiți, indiferent de eșecurile sau greșelile pe care le fac. Această susținere continuă poate preveni transformarea stresului în ceva toxic și dăunător pentru sănătatea lor mintală.

În concluzie, abordarea deschisă și sinceră a greșelilor și eșecurilor, combinată cu sprijinul emoțional constant, poate contribui semnificativ la dezvoltarea rezilienței și a unei mentalități de creștere la copii. În acest fel, ei vor fi mai bine echipați pentru a face față provocărilor vieții și pentru a deveni adulți fericiți și împliniți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel