Cel mai puternic compliment pe care să-l spui copilului tău, conform unui psiholog

Data publicării:
Cel mai puternic compliment pe care să-l spui copilului tău, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @user15694850
Cel mai puternic compliment pe care să-l spui copilului tău, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @user15694850

Cel mai mare compliment pentru un copil este mândria părinților săi, afirmă un psiholog. Acesta explică faptul că micuții sunt deosebit de receptivi la astfel de sentimente. 



Psihologul Jeffrey Bernstein subliniază în articolele publicate în Psychology Todayunii părinți obișnuiesc să-și arate mulțumirea sau mândria față de copii oferindu-le recompense materiale.

Totuși, specialistul subliniază că nimic nu se compară cu cuvintele bine alese: „lauda verbală este cea mai valoroasă formă de recompensă, deoarece nu provine din achiziții de la magazin sau din vânzări online. Nu costă nimic. Mai mult, aceste cuvinte sunt mult mai semnificative pentru copilul dumneavoastră decât primirea unei jucării, a unui răsfăț sau a unui voucher la un magazin sportiv, care poate fi perceput ca o formă de `mită` atât de către dumneavoastră, cât și de copilul dumneavoastră.”

Citește și Cele 5 „porunci de aur” ale Harvard pentru a fi un părinte model

„Oamenii, indiferent de vârstă, au nevoie de aprobarea părinților lor”

Ceea ce ajunge direct la inima copilului sunt cuvintele spuse cu sinceritate și fără artificii: „Nu am întâlnit niciodată un copil, un adolescent sau un adult care să nu își dorească, în adâncul sufletului, să audă de la părinții săi: `Suntem atât de mândri de tine` sau `Admir cu adevărat efortul și munca pe care o depui`.

Oamenii, indiferent de vârstă, au nevoie de aprobarea părinților lor. Ești un punct de sprijin puternic pentru copilul tău. Ai fost și vei fi mereu!”

Adevărata valoare a complimentele stă în admirația pe care părinții o arată copiilor.

„Fie că al tău copil are 8 luni, 8 ani sau 28 de ani, el vrea întotdeauna să știe că ești mândru de el”, adaugă psihologul.

SURSA FOTO: freepik.com @prostooleh

Arată-ți mândria sinceră

Pentru ca acest compliment să fie perceput la adevărata sa valoare, este important să îți exprimi sinceritatea: „pentru a fi sincer, trebuie doar să vorbești din suflet. Spune ceva de genul `Sunt mândru că ai venit acasă la timp`”.

În acest exemplu, Jeffrey Bernstein subliniază importanța specificității în laude: „A-i spune copilului tău exact pentru ce îl apreciezi îl ajută să înțeleagă clar ce a făcut bine.”

Nu este necesar ca copilul să asculte un monolog detaliat despre motivele pentru care ești mândru: „Fă un comentariu pozitiv și apoi nu insista asupra lui. Nu diminua impactul repetând acest lucru constant.” 

Așadar, în relația ta cu copilul, autenticitatea și exprimarea sinceră a sentimentelor tale sunt esențiale. Cuvintele tale au un impact profund asupra dezvoltării și încrederii de sine a copilului. Prin exprimarea mândriei într-un mod clar și sincer, îi transmiți nu doar aprecierea pentru ceea ce a realizat, ci și faptul că eforturile și comportamentul său sunt observate și valorizate. Acest tip de recunoaștere contribuie la crearea unei legături emoționale puternice între tine și copilul tău, una bazată pe încredere și respect reciproc.

Nu ezita să-ți exprimi mândria cât mai des, cu cuvinte simple și din suflet, pentru că ele vor rămâne întotdeauna în inima copilului tău, ghidându-l și încurajându-l să devină cea mai bună versiune a sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel