„Cel mai rău” lucru pe care un părinte îl poate spune unui copil, potrivit unui expert în educație

Data publicării:
„Cel mai rău” lucru pe care un părinte îl poate spune unui copil, potrivit unui expert în educație / FOTO: freepik.com @jiboom
„Cel mai rău” lucru pe care un părinte îl poate spune unui copil, potrivit unui expert în educație / FOTO: freepik.com @jiboom

Fiecare copil mic se confruntă cu anxietate la un moment dat. Cu toate acestea, atunci când copilul tău se simte copleșit de anxietate, este esențial să știi cum să reacționezi corect. 



Rachel Romer, CEO și co-fondator al companiei Guild, care se ocupă de beneficii pentru asistență educațională și este mamă a doi copii, împărtășește un sfat important: evită să le spui copiilor tăi să se calmeze.

Rachel Romer a vorbit într-un episod al podcastului „Guild’s Opportunity Divide" alături de Brené Brown, cercetător de conducere, și Adam Grant, psiholog organizațional de la Wharton. Toți trei au ajuns la o concluzie comună: afirmația „calmează-te” nu este o reacție potrivită atunci când un copil este anxios.

„Calmează-te” nu validează emoțiile copilului și nu îl ajută să înțeleagă și să gestioneze sentimentele

SURSA FOTO: freepik.com @YuriArcursPeopleimages

Potrivit experților, a spune „calmează-te” nu validează emoțiile copilului și nu îl ajută să înțeleagă și să gestioneze sentimentele sale. Mai mult, această expresie poate părea disprețuitoare.

Adam Grant a subliniat complexitatea gestionării anxietății, făcând referire la o cercetare publicată în Journal of Experimental Psychology în 2014 de către Alison Wood Brooks. Conform acestei cercetări, mai mult de 80% dintre oameni au tendința de a spune „calmează-te” atunci când sunt confruntați cu anxietate, dar acest sfat nu este eficient. Anxietatea este o emoție puternică și intensă, care nu poate fi eliminată printr-o simplă comandă de a se calma.

Ce să spui copilului în loc de „calmează-te”?

În loc să spui „calmează-te” unui copil, poți folosi cuvinte și expresii care să îl ajute să își regleze emoțiile și să se simtă mai bine. Iată câteva alternative:

„Respiră adânc și încet.”

„Ce te face să te simți așa? Poți să-mi povestești?”

„Hai să facem câțiva pași împreună sau să sărim în sus.”

„Pot să te îmbrățișez?”

„Ce te-ar face să te simți mai bine acum?”

„Să spunem împreună o poveste sau un cântec.”

„Vreau să te ascult și să înțeleg cum te simți.”

Aceste alternative încurajează copilul să își exprime emoțiile și îl ajută să se calmeze într-un mod mai pozitiv și să se simtă înțeles și susținut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel