Cel mai scump oraș din lume te va surprinde! Află ce-l face atât de inaccesibil

Data publicării:
Cel mai scump oraș din lume te va surprinde! Află ce-l face atât de inaccesibil / FOTO: Pexels@ Robert Stokoe
Cel mai scump oraș din lume te va surprinde! Află ce-l face atât de inaccesibil / FOTO: Pexels@ Robert Stokoe

Cel mai scump oraș din lume se găsește în Europa, iar cheltuielile lunare pentru trai sunt uriașe, depășind 6.000 de euro, fără a lua în calcul chiria.



Astfel, acest oraș este considerat cel mai scump oraș din lume, potrivit unui raport recent realizat de Numbeo, care analizează costul vieții.

În acest clasament, orașul a depășit New York-ul cu un scor de 101,7, ceea ce o face cu 1,7% mai scumpă decât celebra metropolă americană. Raportul ia în calcul costurile alimentelor, mesei în oraș, chiriei și altor cheltuieli zilnice.

Citește și De ce Marea Britanie este destinația ideală pentru a studia

SURSA FOTO: Pexeles.com@Lukas Kloeppel

Totuși, nu toate serviciile sunt mai scumpe decât în New York. De exemplu, chiria în orașul elvețian este cu 40% mai ieftină decât în New York, având un indice de 59,6. Pe de altă parte, alimentele sunt cu 11,4% mai scumpe, iar mesele la restaurante sunt cu 1,5% mai scumpe.

În 2021, prețurile de consum din Elveția erau cu 54% mai mari decât cele din Uniunea Europeană, deși Elveția nu face parte din UE, dar este parte din piața unică europeană.

Cu toate acestea, cetățenii elvețieni au reușit să economisească aproximativ 15% din venitul lor anual, echivalentul a 11.300 de dolari, conform statisticilor oficiale.

Este vorba despre Geneva.

Vezi și România, pe locul 30 în UNESCO: Madlen Șerban: „E ușor să ajungi pe locul I, mai greu este să demonstrezi că această calitate o păstrezi” / VIDEO

Unul dintre factorii care contribuie la costul ridicat al vieții în Geneva este prezența sediilor unor organizații internaționale importante, precum Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății, sediul european al Națiunilor Unite și Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN).

Totuși, Geneva rămâne un oraș constant apreciat pentru calitatea vieții. În acest an, a împărțit locul cinci cu Calgary în prestigiosul Index Global al Calității Vieții realizat anual de The Economist Intelligence Unit (EIU), obținând scoruri maxime la capitolele sănătate și educație.

Orașele europene cu cel mai ridicat nivel de trai

 

FOTO: Pexels@Nout Gons

În vara anului 2024, Mercer a publicat clasamentul „Costul vieții în orașe” pentru anul curent, iar Hong Kong rămâne cel mai scump oraș din lume, urmat de Singapore.

În Europa, Zurich conduce clasamentul, cu Geneva, Basel și Bern pe poziții apropiate.

Londra a făcut un salt semnificativ, urcând de pe locul 17 pe locul 8, devenind astfel unul dintre cele cinci orașe europene din top zece.

Cinco orașe europene se află în topul global al celor mai scumpe destinații, patru dintre acestea fiind orașe din Elveția, iar Londra, care a avansat nouă poziții, ocupă acum locul 8.

Costul vieții în Europa variază considerabil între orașe.

În Statele Unite, costul vieții rămâne o problemă majoră pentru 2024, toate orașele americane din clasament fiind în top 100, cu șapte dintre ele în top 20.

În Canada, Toronto este cel mai scump oraș, clasat pe locul 92 global, urmat de Vancouver pe locul 101. În Mexic, costul vieții a crescut semnificativ față de anul trecut, cu Ciudad de Mexico pe locul 33, în creștere de la locul 79 în 2023, și Monterrey pe locul 115, în urcare de la locul 155 anul trecut.

Cele mai scumpe orașe din 2024:

SURSA FOTO: Pexels.com@H. Emre

• Hong Kong, China

• Singapore, Singapore

• Zurich, Elveția

• Geneva, Elveția

• Basel, Elveția

• Bern, Elveția

• New York, SUA

• Londra, Marea Britanie

• Nassau, Bahamas

• Los Angeles, SUA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





pixel