Copiii trebuie să învețe să gestioneze eșecul pentru a avea succes în viață.
Există numeroase stiluri parentale – de la parentingul atașat până la cel de tip „free-range” –, însă un stil anume este adesea criticat: parentingul-elicopter.
Există o linie fină între a-ți sprijini copilul și a-i oferi îndrumare și a face prea multe lucruri în locul lui. Fiecare părinte are propriul stil de a-și crește copilul, însă, fără intenție, părinții-elicopter ajung adesea să adopte comportamente care îi împiedică pe copii să-și dezvolte autonomia și reziliența mentală, avertizează psihologii de la Your Tango.
Iată câteva dintre comportamentele acestor părinți!
„Asigură-te că îți închizi fermoarul! Da, până sus. Și nu uita de mănuși, căciulă și fular – vor fi cam 16 grade!”
Când părinții fac prea multe pentru copiii lor, le transmit, fără să-și dea seama, mesajul că nu sunt capabili să se descurce singuri, a explicat coach-ul Leslie Ferris.
„Acest comportament le subminează încrederea, iar mai târziu nu se vor simți pregătiți să se descurce pe cont propriu.”
Dacă se întrezărește vreo bucățică de piele sub stratul alb și gros de cremă, e semn că trebuie să o reaplicați.
Nu există așa ceva ca „prea multă protecție”.
Un studiu publicat în Physiology & Behavior Journal a demonstrat efectele negative ale părinților care simt nevoia să spună: „Trebuie să-i fac să se gândească la următoarea îmbucătură imediat ce furculița le iese din gură, altfel s-ar putea să nu-și dea seama singuri.”
SURSA FOTO: freepik.com @unaihuiziphotography
Sau în vacanță, sau în orice loc unde sunt mai mult de câteva persoane.
Dar, desigur, este un rucsac adorabil în formă de maimuțică, așa că totul e în regulă... nu?
N-ai făcut balet nicio zi în viața ta, dar ești convins că știi mai bine decât profesorul de dans ce e potrivit pentru copilul tău.
„Hei, unde crezi că mergi?!”
Îi întinzi mâna la fiecare pas, îi ajuți să traverseze podețele și alergi frenetic ca să nu-i scapi din ochi nicio secundă.
Sigur, ca părinte te îngrijorezi că s-ar putea răni, dar psihoterapeutul Zoe Shaw explică de ce acest comportament poate fi dăunător.
„Copiii au nevoie să experimenteze durerea (da, durerea), dezamăgirea și frustrarea pentru a se dezvolta și maturiza. Știu că este greu să-i vedem trecând prin momente dificile, dar uneori, fără să ne dăm seama, încercăm mai mult să ne protejăm pe noi înșine de această suferință decât pe ei”, explică Shaw.
„Rolul nostru ca părinți nu este să îi ferim de orice disconfort, ci să fim alături de ei, să îi susținem, să îi învățăm și să îi îmbrățișăm prin aceste lecții esențiale de viață.”
SURSA FOTO: freepik.com @gerain0812
„Ai grijă!”
„Atenție!”
„Nu face asta!”
„Pleacă de acolo!” – un adevărat fond sonor pentru copil, indiferent unde se află.
„Nu-mi pasă că doar ți-ai atins părul, totul e plin de germeni!”
Ai devenit „acel părinte”, dar măcar știi exact ce se întâmplă cu educația copilului tău, nu?
Poate că mai rămâne doar să-i faci și temele...
Preocuparea excesivă pentru orice posibil eșec nu este benefică pentru copii, explică coach-ul de familie Kathryn Brown Ramsperger.
„Depășirea eșecurilor îi ajută pe copii să-și dezvolte stima de sine, curajul de a-și asuma riscuri, încrederea și optimismul – abilități esențiale pentru a face față provocărilor inevitabile ale vieții”, spune Ramsperger.
„Pe măsură ce învață să nu mai vadă eșecul ca pe o amenințare, ci ca pe o oportunitate de învățare, stresul și anxietatea lor scad, iar data viitoare vor încerca mai mult și mai inteligent.”
Vrei ca cel mic să se simtă în siguranță și protejat, așa că ești mereu acolo să-i alinți fiecare mică rană – indiferent de vârsta lui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.