Cele 4 întrebări pe care le pun copiii când părinții divorțează

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Când părinții divorțează, copiii își pierd unele dintre certitudinile lor și au multe îndoieli cu privire la ceea ce se întâmplă cu mama și tata. În general, sunt 4 întrebări pe care copiii le pun despre divorț și la care trebuie să știi să răspunzi.



Este puțin probabil ca copiii să accepte pasiv decizia părinților de a se despărți; vestea declanșează adesea lacrimi și proteste și deschide o serie întreagă de întrebări în sufletul copilului care, dacă nu sunt rezolvate, pot deveni o sursă de nesiguranțe profunde. Desigur, fiecare copil are propriile temeri, totuși există unele care revin tuturor și care se concretizează în câteva întrebări clasice la care mama și tata trebuie să aibă un răspuns.

”De ce?”

Toți copiii de la primul până la urmă se întreabă ”de ce”. Se întreabă de ce mama și tata nu se mai înțeleg și de ce au decis să se despartă. Lumea copilului este plină de ”de ce?” și pentru aceștia, în special, trebuie găsit un răspuns, explicându-se în primul rând că relația dintre părinți este diferită de cea de părinte - copil și că dacă dragostea de cuplu poate lua sfârșit, în niciun caz, dragostea pentru copilul lor nu se va estompa. 

”E vina mea?”

Este o frică tipică copiilor cu părinți divorțați. Ideea de bază este că din cauza comportamentului incorect, cum ar fi mica neascultare tipică oricărui copil, ar fi contribuit și ei la crearea rupturii dintre părinți. Ceea ce ni se pare absolut evident nouă, adulților, adică faptul că copilul nu are nicio legătură cu criza de cuplu, nu este aproape niciodată evident pentru copil și, prin urmare, trebuie clarificat. Precizați că în niciun fel comportamentul lui nu ar fi putut influența decizia dvs. de a vă despărți, deoarece un copil nu este niciodată responsabil pentru deciziile adulților.

”Vă veți împăca?”

Este o mare speranță și o mare iluzie, din păcate, a multor copii ai căror părinți se confruntă cu o separare. Chiar și în acest caz trebuie să fim sinceri și să nu dăm așteptări false. Vorbește calm, făcându-l să înțeleagă că nu asta este ideea și că este puțin probabil ca situația să revină la cum era înainte, dar asta nu înseamnă că oricum lucrurile nu pot merge bine.

”Unde voi locui?”

Este o preocupare legitimă, deci este mai bine să abordezi problema când ai deja soluția, altfel vei alimenta și mai mult nesiguranța copilului, făcându-l să simtă că întreaga situație scapă de sub control.

Citește și:

Divorț și copii: Înainte să iei decizia asigură-te că ai parcurs acești 7 pași împreună cu copilul tău

Odată ce ați decis că cel mai sănătos lucru pentru viața de familie este să puneți capăt relației de cuplu, trebuie să vă ajutați copiii să facă față divorțului, să facă față dificultăților și să accepte marile schimbări care vin după această situație.

Deși procesul nu este ușor, vă puteți ajuta copiii să treacă printr-un divorț într-un mod sănătos. Dacă acesta este cazul dumneavoastră, implementați următorii pași pentru a reduce impactul negativ  al acestei situații.

Cum să-ți ajuți copiii să facă față divorțului?

Primul lucru va fi să vă hotărâți cum să le dați vestea. Nu este ușor, dar este inevitabil. Se recomandă ca... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel