Înțărcarea este o etapă fundamentală în dezvoltarea copilului. Renunțarea la o dietă doar pe bază de lapte nu este întotdeauna ușoară, dar important este să treci prin acest moment cu seninătate, curiozitate și fără stres.
La un moment dat, alte alimente încep să se alăture laptelui și există un motiv foarte specific pentru care se întâmplă acest lucru.
Laptele luat de nou-născut nu mai este suficient pentru a-i satisface în totalitate nevoile nutriționale și, de aceea, este necesar să se completeze lipsa de fier, proteine, vitamine cu alimente care le conțin.
În ceea ce privește fierul, nou-născuții la termen, care sunt alăptați exclusiv, de obicei păstrează suficiente stocuri de fier pentru primele șase luni. Chiar și ceva mai mult dacă cordonul lor ombilical nu a fost tăiat imediat după naștere, ci când a încetat să mai pulseze.
Când vorbim de înțărcare, vorbim de fapt de o trecere treptată de la alimentația 100% pe bază de lapte, la alimentație predominant lăptoasă, pentru ca într-un final, bebelușii să se obișnuiască cu arome noi și texturi noi.
Acest lucru implică faptul că înțărcarea ar trebui considerată ca o fază lentă și progresivă: o serie de pași mici de-a lungul cărora să însoțești copilul cu răbdare.
Pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS), introducerea alimentelor complementare la lapte nu ar trebui să aibă loc înainte de finalizarea celei de-a șasea luni.
De asemenea, conform Asociației Pediatrilor Americani, bebelușii ar trebui să bea lapte doar în primele patru până la șase luni.
Pediatrii sunt de acord cu faptul că, pentru a începe înțărcarea, este bine să așteptați copilul însuși:
- pe de o parte, să manifeste interes pentru mancare – acest lucru se întâmplă de obicei între luna a patra și a cincea de viață;
- pe de alta, copilul să fie pregătit din punct de vedere neuromotor.
Cerințele de bază pentru a începe înțărcarea sunt ca bebelușul să știe:
- să stea drept, să înghită bine mâncarea (și-a pierdut prin urmare reflexul de extrudare care îl face să scuipe tot ce nu este lichid), apucă mâncarea cu mâinile pentru a o aduce la gură.
Copilul are nevoi nutriționale diferite față de adulții. De exemplu, are nevoie de mai multe grăsimi - 40-45% din aportul zilnic de calorii, în loc de cele 30% recomandate adulților - pentru că grăsimile servesc pentru dezvoltarea optimă a sistemului nervos.
În același timp, are nevoie de puține proteine, deoarece un exces al acestor nutrienți în primii doi ani de viață este asociat cu un risc crescut de a dezvolta obezitate infantilă.
Este bine să începi cu terci și consistențe semifluide, mai ușor de gestionat pentru ei și să treci treptat la consistențe mai solide.
Nu există nicio indicație rigidă a orei din zi în care ar trebui oferită prima masă. Sfatul este să o faceți atunci când mama și tata sunt prezenți, astfel încât amândoi să poată împărtăși bucuria – și chiar un mic efort – de a hrăni copilul.
– renunțat alăptare la cerere, dacă este cazul
– amânarea alăptatului de la câteva minute la 1 oră sau chiar mai mult
– renunțarea la mesele de peste zi când copilul vrea să sugă din plictiseală sau din cauza unor frustrări
– renunțarea la alăptatul de seară și înlocuirea lui cu un biberon cu lapte de capră, dar și la mesele din timpul nopții.
Iată câteva sfaturi exprem de utile oferite de Activecenter, pentru mama care dorește să își înțarce bebelușul
- acceptarea că poate fi un proces de durată
- copilul să fie bine hrănit la mesele cu mâncare solidă
- acoperirea sânului cu haine
- evitarea oferirii sânului că o alternativă în momente emoționale
- întârziate mesele cu diferite motive
- înțărcarea de noapte făcută cu multa răbdare, deoarece ea îl ajută pe copil să se liniștească fiind cel mai rapid şi mai uşor mod de a adormi la loc, pentru că laptele de mamă conține melatonină, hormonul somnului
- copilul acceptă mai ușor înțărcarea de noapte dacă se folosește un „substituient de atașament” – jucăria de tranziție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.