Cele mai frecvente 10 întrebări despre primele săptămâni de viață ale bebelușului tău

Data publicării:
Fotografie de la Laura Garcia/ Pexels
Fotografie de la Laura Garcia/ Pexels

Sosirea unui copil este unul dintre cele mai importante și mai incitante evenimente din viața ta, dar deseori poate fi și copleșitoare. Iată un set de 10 întrebări pentru a răspunde mai bine preocupărilor pe care le are fiecare mamă în primele săptămâni de viață ale bebelușului ei.



1. Copilul meu primește suficient lapte?

Nou-născuții mănâncă în ritmuri diferite, unii necesită hrăniri scurte și frecvente, alții preferă hrăniri mai puține, dar pentru o perioadă mai lungă de timp. În general, dacă îți hrănești bebelușul de câte ori are nevoie, acesta va câștiga o greutate adecvată. De asemenea, dacă doarme bine, mănâncă regulat și este fericit când este treaz, înseamnă că primește suficient lapte. Totuși, reține că, dacă copilul tău este neliniştit, nu se datorează întotdeauna foamei.

2. Prea cald sau rece?

Încercați să vă mențineți copilul la o temperatură confortabilă. O temperatură între 16-20°C este adecvată pentru o îmbrăcăminte ușoară și cearșafurile din bumbac. Verificați-vă copilul în mod regulat pentru a vă asigura că nu este prea fierbinte – vă puteți da seama cu ușurință atingându-i pieptul sau ceafa.

3.Cât de îmbrăcat să fie copilul?

Acest lucru va depinde de anotimp și vreme, desigur. Dacă vremea nu este extremă, cu temperaturi foarte scăzute ori vânt puternic, este în regulă să îmbrăcați copilul cu aceleași rânduri de haine cu care vă simțiți și voi confortabil. Periodic, verificați dacă cel mic nu are hainele ude. Cu materialele și straturile potrivite, acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

Ca recomandare generală, bebelușii și copiii mici care nu depun efort afară (de exemplu, sunt transportați în cărucior) ar trebui să fie îmbrăcați cu un strat suplimentar față de un adult, în aceleași condiții meteo.

4. Când putem scoate copilul afară?

Îți poți scoate bebelușul de îndată ce te simți pregătit, nu e nicio grabă. Atâta timp cât copilul tău este sănătos și se simte bine și câștigi încredere, te poți aventura afară în primele zile. Aerul proaspăt va face bine tuturor. Cu toate acestea, ia-o încet și începe cu plimbări scurte – vei fi surprins cât de obositor este!

5. Ce produse folosesc pentru igiena personală a copilului meu?

Este recomandat să nu folosiți articole de toaletă pentru copilul dumneavoastră cel puțin în prima lună. Pielea nou-născutului este foarte permeabilă și sensibilă, iar apa simplă de la robinet este tot ce trebuie să începeți. Dacă este necesar, folosește o cremă protectoare pentru schimbarea scutecelor, dar evită cremele hidratante, săpunurile, șampoanele și așa mai departe, chiar dacă produsele sunt special pentru copii, deoarece îndepărtează uleiurile naturale de protecție de pe pielea bebelușului.

6. Ar trebui să trezim copilul pentru a-l hrăni?

Hrăniți bebelușul ori de câte ori acesta cere. Dacă bebelușul tău prinde în greutate suficient și nu cere să fie hrănit pe timp de noapte, atunci nu trebuie să-l trezești. Dacă, pe de altă parte, se îngrașă lent, are icter sau alte probleme, treziți copilul în timpul nopții pentru a vă asigura că primește un aport adecvat de lapte. Discutați aceste probleme cu medicul dumneavoastră în timpul controalelor de sănătate.

7. Cât de mult ar trebui să ia în greutate copilul?

Este obișnuit ca nou-născuții să piardă în greutate în primele zile de viață. Ele vor începe să prindă în greutate din nou de îndată ce intră în contact cu laptele matern. În acele primele zile vei fi sub observația și îngrijirea obstetricianului sau medicului tău până când aceasta își va reveni în greutate. După aceea, greutatea pe care va trebui să ia va fi în jur de 150-200 de grame pe săptămână în primele patru luni, dar rețineți că creșterea variază foarte mult, este subiectivă pentru fiecare copil. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în funcție de nevoile copilului dumneavoastră.

8.Ce pot mânca/bea dacă alăptez?

Vestea bună este că nu trebuie să mănânci nimic anume în timp ce alăptezi și te poți relaxa puțin. În orice caz, o dietă hrănitoare, variată și echilibrată în timpul recuperării după naștere este esențială pentru bunăstarea ta. Evitați să beți băuturi dulci sau prea multă cofeină și luați în considerare suplimentarea cu vitamina D.

9. Ce poate face tata pentru a o ajuta pe mama?

Sosirea unui copil este un moment interesant și bulversează chiar și viața tatălui; deși și-ar dori să ajute și să se simtă implicat, s-ar putea să creadă că totul este treaba mamei, mai ales în timpul alăptării. Cu toate acestea, sunt multe de făcut atunci când îngrijești un nou-născut, altele decât hrănirea, inclusiv eructarea, îmbrăcarea, schimbarea scutecelor, îmbăierea, îmbrățișarea, culcarea. Asigură-te că îi oferi tatălui suficient spațiu cu micuțul lui și vei descoperi că legătura  dintre ei va crește.

10. Când va începe copilul nostru să doarmă toată noaptea?

Întrebarea secolului! Acest lucru depinde de o serie de lucruri, cum ar fi vârsta bebelușului, greutatea, cum și cât de mult doarme în timpul zilei, capacitatea de a se autocalma, mediul de dormit și modul în care sunteți părinte.

În general, este normal ca bebelușii să se trezească noaptea să mănânce sau să caute atenție în primele șase luni de viață. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel