Cele mai grave 7 greșeli pe care părinții ar trebui să le evite, potrivit experților

Data publicării:
Cele mai grave 7 greșeli pe care părinții ar trebui să le evite, potrivit experților / FOTO: freepik.com @ShevtsovaYuliya
Cele mai grave 7 greșeli pe care părinții ar trebui să le evite, potrivit experților / FOTO: freepik.com @ShevtsovaYuliya

În numele iubirii, ca părinți, suntem capabili să facem imposibilul pentru copiii noștri. De fapt, dacă analizăm anumite acțiuni pe care le întreprindem, realizăm cât de dificil este să fim părinți fără a face greșeli. 



Mai jos vom prezenta unele dintre cele mai grave greșeli pe care le fac de obicei părinții, conform specialiștilor de la guiainfantil.com.

Este momentul să reflectăm, să le corectăm și să învățăm din ele.

Cele mai grave greșeli pe care părinții trebuie să le corecteze

SURSA FOTO: freepik.com @shootsroom

Lipsa de comunicare

Dacă nu discutăm și nu negociem cu copiii noștri, ne distanțăm de o relație bună în familie.

Există o premisă care spune: „totul este comunicare”.

Indiferent dacă vorbim sau nu, comunicăm mereu cu copiii noștri. Și limbajul non-verbal transmite și el foarte mult.

Transmiterea fricilor părinților către copii

Ne preocupă transmiterea fricilor și nesiguranțelor pe care le putem transfera copiilor noștri. Acestea tind să fie mai rele în perioada preadolescenței și adolescenței, când copiii încep să exploreze și să trăiască experiențe noi, pe care le pot percepe ca riscante.

Lucrează la propriile tale temeri și nesiguranțe, dar nu le proiecta asupra copilului tău. Vrei un copil fricos sau nesigur?

Nu promite ceea ce nu poți (sau nu vrei) să îndeplinești

Acest obicei urât este una dintre cele mai grave greșeli ale părinților. Poate că noi nu acordăm prea multă valoare promisiunilor făcute copiilor, dar ei le prețuiesc foarte mult.

Când copiii realizează că nu îți respecți promisiunile, generăm neîncredere în cuvântul nostru.

Absența unor limite pentru copii

A nu stabili limite pentru copiii tăi este ca și cum ai conduce o mașină pe un drum întunecat fără lumini. La fel ca noi când conducem, copiii trebuie să știe unde sunt limitele lor, chiar dacă ne provoacă să le depășim.

Este singura modalitate de a ști ce este corect sau greșit pentru dezvoltarea lor. Aceste limite și reguli vor purta cu ele și consecințele nerespectării lor, pe care trebuie să le aplicăm consecvent.

Proiectarea propriilor așteptări și pretenții asupra copiilor

Să ne impunem așteptările asupra copiilor, astfel încât ei să realizeze ceea ce noi nu am fost capabili sau să aibă ceea ce noi nu am avut, este o altă greșeală gravă.

Evitați să vă proiectați aspirațiile asupra copiilor voștri.

Lipsa consensului între părinți

În toate cuplurile există unul care joacă rolul de „polițist bun” și altul de „polițist rău”. Aceste poziții sunt o mare greșeală.

Prin urmare, dacă este posibil, înainte de a-i spune ceva copilului tău, găsește un punct de acord cu partenerul tău pentru a nu te contrazice în fața copilului. Referințele clare vor evita mesajele contradictorii.

Supraprotecția copiilor

Prevenirea copiilor de a greși și de a învăța din greșeli este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le pot face părinții.

De asemenea, responsabilizarea copiilor cu sarcini care nu le corespund din cauza vârstei este o greșeală. Sunt comportamente pe care le facem neintenționat și care pot avea consecințe grave asupra dezvoltării copiilor noștri.

Acordați atenție acestor puncte pentru a încerca să le echilibrați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel