Relația dintre părinți și copii este fundația pe care se construiesc încrederea, siguranța și dezvoltarea sănătoasă a acestora.
Într-o intervenție postată pe YouTube, Dr. Paul Jenkins, psiholog clinic specializat în parenting pozitiv, oferă o perspectivă valoroasă despre mesajele esențiale pe care copiii ar trebui să le audă zilnic de la părinții lor. Aceste patru fraze simple, dar puternice, pot transforma relația părinte-copil, oferindu-le celor mici siguranța și independența necesare pentru a-și dezvolta potențialul.
”Aceste patru lucruri sunt esențiale de spus copiilor tăi zilnic și le vom lua în ordine inversă. Să începem cu numărul patru”, a inițiat dr. Paul Jenkins.
Chiar și de la vârste fragede, copiii au un anumit nivel de control asupra vieții lor. Dr. Jenkins subliniază că nivelul de control crește odată cu maturitatea. Totuși, mulți părinți cad în capcana obsesiei de a controla totul în viața copilului.
”Numărul patru aduce noroc. Acum, ce vreau să spun prin asta? Copiii tăi, indiferent de vârsta lor, își controlează propria viață. În programele noastre de coaching parental îi învățăm pe părinți despre cum controlul este determinat de nivelul de maturitate pe care copilul tău îl are. Versiunea scurtă este: cu cât ești mai matur, cu atât ai mai mult control. Chiar și sugarii, bebelușii și copiii mici au un anumit nivel de control. Ca părinți, trebuie să înțelegem ce controlăm și ce nu controlăm. Devenim prea obsedați de control ca părinți uneori. Dacă nu crezi asta, întreabă-ți copiii. Ți-o vor spune”.
Un alt mesaj esențial este încurajarea copilului de a gestiona situațiile dificile. Adesea, părinții devin „elicoptere” care intervin constant pentru a rezolva problemele copiilor, transmițând astfel mesajul involuntar că aceștia nu pot face față singuri.
”Iată numărul trei: Poți gestiona acest lucru. Uneori trimitem involuntar un mesaj complet diferit copiilor noștri pentru că devenim ceea ce se obișnuia să fie numit părinți tip elicopter. Imaginează-ți că planezi deasupra copilului tău și intervii în orice moment pentru a-l salva de la orice se întâmplă în viața lui.
Dr. Paul Jenkins. Sursa: Captura ecran YouTube/ Live On Purpose TV
Acest lucru transmite mesajul că ei nu pot să facă față situației fără ca noi să sărim în "ajutor". De cele mai multe ori, practic, le oferi ceva ce ei sunt complet capabili să facă. Facem asta pentru ei sau îi reamintim. Toate aceste lucruri trimit un mesaj: Oh, nu cred că poți să faci față. Eu sunt persoana care trebuie să monitorizeze și să se ocupe de aceasta pentru că evident tu nu poți gestiona asta. Asta nu este mesajul pe care vrem să îl trimitem. Lucrul pe care vrem să îl spunem copiilor noștri în fiecare zi este: „Poți să faci față”.
Hai să ajung și la psihologia din spatele acestui lucru pentru că cel mai important credință care generează frică și anxietate este „Nu pot face față”.
Am văzut copii confruntându-se cu unele dintre cele mai grele lucruri pe care ți le poți imagina vreodată, inclusiv răpire, pierderea ambilor părinți, sechestrare și aleg cu bună știință unele extreme pentru că acei copii au gestionat cu bine situația într-un fel sau altul”.
Relația dintre părinte și copil ar trebui să fie bazată pe deschidere și respect reciproc. Dr. Jenkins sugerează că părinții ar trebui să adopte rolul unui „consultant de încredere”, oferind sfaturi doar atunci când sunt cerute.
”Un alt lucru pe care trebuie să-l spui copiilor tăi în fiecare zi, fie că este într-un mesaj sau în format verbal: Dacă ai întrebări, te rog să mă întrebi fără reținere. Eu nu îți controlez viața, dar sunt aici ca un consultant de încredere. Dacă mă iubești și ai o perspectivă proprie, te rog să vii la mine oricând dacă ai întrebări.
Dacă aveți copii adulți, sfaturi nesolicitate sunt sfaturi complet nedorite și poți să-ți dai seama pentru că nu le-au cerut. Deci, așteaptă să te întrebe și apoi fii gata să oferi acea înțelepciune, sfat și consiliu pe care ei le cer”.
”Și primul lucru pe care copiii tăi trebuie să-l audă de la tine în fiecare zi: Te iubesc orice ar fi. Sarcina ta este să-i iubești, indiferent de orice și acesta este cel mai important mesaj pe care trebuie să îl trimiți copiilor tăi în fiecare zi. Indiferent dacă spui asta sau o arăți, ei trebuie să simtă asta”, a spus Dr. Paul Jenkins, un psiholog clinic, specializat în parentingul pozitiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.