Cele patru mari motive din spatele crizelor de furie ale copilului

Data publicării:
Cele patru mari motive din spatele crizelor de furie ale copilului / FOTO: freepik.com @freepik
Cele patru mari motive din spatele crizelor de furie ale copilului / FOTO: freepik.com @freepik

Crizele de furie ale copiilor sunt absolut normale. Unele apar mai devreme, altele mai târziu, dar care sunt cauzele ce pot influența apariția acestora? 



Copiii mici, în special cei sub 5 ani, trec frecvent prin accese de furie pe care le considerăm deseori nepotrivite: nu ascultă, lovesc, țipă, plâng, se aruncă pe jos sau lovesc cu piciorul. Aceasta este ceea ce numim „furie”.

O criză de furie reprezintă, de fapt, expresia comportamentală a unei emoții neplăcute pe care copilul o resimte și pe care, din cauza imaturității sale, nu știe să o exprime altfel.

Adesea, părinții încearcă să corecteze aceste comportamente prin disciplinare, deoarece le percep ca fiind rezultatul lipsei de supunere, al provocărilor intenționate sau al încercărilor de manipulare.

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Totuși, aceste comportamente inadecvate nu sunt întotdeauna cauzate de astfel de motive. Ele pot fi rezultatul unor cauze mult mai simple și evidente, care, însă, trec neobservate. Este adesea mai util să analizăm ce anume a declanșat criza de furie, să identificăm factorii care au precedat-o și să încercăm să o prevenim, decât să ne concentrăm exclusiv pe gestionarea ei în momentul în care apare (ceea ce este, de obicei, mai dificil).

Din acest motiv, este important ca părinții să fie atenți la anumite aspecte din viața de zi cu zi care pot declanșa crizele de furie sau comportamentele nepotrivite.

Dar care sunt cele patru mari motive din spatele acestor crize?

Citește și Sunt tantrumurile o invenție a parentingului modern? Violeta Mihalașcu: „Dacă ne referim la termen, da! Însă, copiii au avut crize dintotdeauna, doar că erau înăbușite!” / VIDEO

Oboseală sau somn

Somnul influențează atât starea fizică, cât și pe cea emoțională și comportamentală. Cantitatea și calitatea somnului au un impact semnificativ asupra comportamentului copilului.

Acest lucru este ușor de înțeles, deoarece și adulții experimentează stări similare atunci când dorm prost sau sunt obosiți.

Dacă unui copil îi lipsesc orele de somn pe timpul nopții sau nu se odihnește suficient în timpul zilei, este mai predispus la schimbări de dispoziție, hiperactivitate, scâncete sau accese de furie.

Pentru a preveni crizele de furie cauzate de oboseală, putem programa momente de somn în timpul zilei și să creăm în camera copilului un mediu relaxant (întuneric, liniște, temperatură potrivită). Dacă observăm că este obosit, dar nu poate dormi, îi putem propune activități liniștite pentru a evita epuizarea, recomandă specialiștii Ser Padres. Este important să reținem că un copil excesiv de obosit va avea un somn agitat, perpetuând astfel cercul vicios al lipsei de somn și al comportamentelor inadecvate.

De asemenea, o rutină constantă înainte de culcare poate ajuta: activități relaxante, mersul la somn la aceeași oră și în același loc contribuie la un somn mai odihnitor.

Foame

Copiii mici nu recunosc întotdeauna semnele foametei, iar când aceasta apare, devin irascibili, lipsiți de energie, neatenți și incapabili să se concentreze.

Pentru a preveni crizele de furie cauzate de foame, este esențial ca alimentația copilului să fie sănătoasă, regulată și însoțită de o hidratare corespunzătoare. Calitatea și frecvența meselor sunt mai importante decât cantitatea.

Se recomandă ca micuții să consume mesele principale ale zilei și 2-3 gustări sănătoase între ele. Este util să avem la îndemână gustări rapide și nutritive, precum biscuiți integrali, iaurturi de băut sau fructe.

De asemenea, este bine să le amintim să se hidrateze frecvent, mai ales atunci când sunt implicați în jocuri și uită să bea apă.

O dietă dezechilibrată poate duce la disconfort fizic, ceea ce afectează comportamentul, emoțiile și dezvoltarea copilului.

Hiperstimulare

Creierul copiilor mici este imatur și nu poate procesa un număr mare de stimuli simultan. În situații extrem de zgomotoase sau incitante, copiii pot deveni copleșiți, pierzând controlul și manifestând comportamente inadecvate.

Pentru a evita crizele de furie din cauza hiperstimulării, este recomandat să limităm timpul petrecut în medii aglomerate, precum centre comerciale, restaurante zgomotoase sau locuri de joacă foarte stimulante.

Copiii au nevoie de medii liniștite, precum parcurile sau spațiile naturale.

Dacă este necesar să mergem în locuri aglomerate, este bine să limităm timpul petrecut acolo și să le oferim pauze regulate pentru a lua aer curat sau a se liniști.

De asemenea, este important să alternăm activitățile energice cu momente de calm, pentru a menține un echilibru între joc și relaxare.

Plictiseală

Copiii mici sunt curioși și dornici să exploreze lumea din jurul lor. Creierul lor este „conectat” pentru a învăța prin mișcare, atingere și explorare.

Dacă nu le oferim un mediu social și activități adecvate, se pot plictisi rapid, ceea ce poate duce la crize de furie.

Pentru a preveni aceste situații, este util să:

petrecem timp în aer liber;

propunem activități variate și interesante;

oferim jucării creative, reînnoindu-le periodic;

schimbăm locurile în care petrecem timpul;

aducem jucării sau materiale de divertisment atunci când plecăm de acasă.

Nu este necesar să ținem copilul ocupat în permanență sau să devenim „animatori”. Este suficient să înțelegem că un copil mic nu poate petrece ore întregi în același loc, cu aceleași activități sau jucării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel