Cele trei cuvinte magice pentru a ușura comunicarea cu un copil adolescent

Data publicării:
Foto: Kindel Media/ Pexels
Foto: Kindel Media/ Pexels

Există trei cuvinte magice pe care le putem folosi pentru a îmbunătăți comunicarea cu copiii noștri în faza dificilă a adolescenței. Să aflăm care sunt.



Comunicarea cu un copil adolescent poate fi dificilă. Totuși, dacă atunci când vorbești cu el, îl întrebi ce plănuiește să facă în loc să-i spui ce crezi că ar trebui să facă, se va deschide o lume cu totul nouă de comunicare și respect pentru amândoi. Comunicarea cu adolescenții poate fi dificilă, dar există trei cuvinte care pot deschide multe uși.

Cele trei cuvinte magice pentru a comunica cu un adolescent

"Ce vrei să faci?". Poate că nu o să crezi, dar aceste trei cuvinte pot oferi un adevărat punct de cotitură relației părinte-copil. Adolescenții sunt suficient de mari pentru a ști ce să facă și au nevoie de ajutorul nostru pentru a înțelege cum să facă față unei situații. Dar vor, de asemenea, să aibă controlul și vor să poată alege între diferite alternative.

Cele trei cuvinte magice, „Ce vrei să faci?” transmit respect, pentru că cu ele transferăm responsabilitatea copilului nostru și îl ajutăm să învețe să se organizeze. Sunt trei cuvinte foarte puternice, mult mai mult decât ne putem imagina. Când începeți să le utilizați, totul se va schimba în bine între voi.

Pe lângă folosirea celor trei cuvinte magice, este o idee bună să menții și alte strategii de comunicare. Astfel, te poți asigura că relația ta cu copiii tăi este lină și că le poți transmite anumite mesaje mai eficient.

Aveți o conversație deschisă împreună cu cele trei cuvinte magice

Dacă copilul tău este defensiv, va ascunde adevărul sau va minți pentru că nu vrea să te dezamăgească, dar vrea să facă și ceea ce crede că este mai bine în circumstanțele date. Este important să păstrăm respectul reciproc pentru a menține întotdeauna comunicarea deschisă. Dacă doriți să rămâneți calm în timpul conversației, urmați aceste sfaturi:

Empatia înainte și consecințele după

Privind situația din perspectiva copilului dumneavoastră, îl va ajuta să-l ghideze pentru a lua decizii mai bune în viitor. Data viitoare când vine acasă cu o notă mică, de exemplu, încearcă să spui ceva de genul „Îmbrățișează-mă”, „Pot să fac ceva pentru a te ajuta?”, „Putem face ceva pentru a îmbunătăți aceste rezultate?”

Fă-ți timp pentru a comunica cu un adolescent

Nu trebuie să răspundeți imediat când sunteți supărat; acordă-ți timp să te calmezi. În căldura momentului, nu ai putea niciodată să spui: „Nu ai pus masa, deși știai că este responsabilitatea ta. Ne vom ocupa de asta după ce voi avea timp să mă calmez”.

A comunica cu un adolescent înseamnă, de asemenea, să nu țipi

Este foarte important să reacționezi cu empatie înainte de a prezenta consecințele. În unele circumstanțe, cea mai naturală reacție este să te enervezi, dar furia exprimă doar sentimente negative: de fapt nu comunică nimic.

Ar trebui să faci un pas înapoi și să privești din punctul de vedere al copilului tău. Spune cele trei cuvinte magice și vei vedea că se va îmbunătăți.

Nu certa

Mustrarea vine din dorința ca copilul tău să nu facă greșeli. Dar copilăria și adolescența sunt etapele în care învățăm prin încercare și eroare.

A ține camera dezordonată, a nu studia pentru un examen și a uita să faci treburile casnice sunt cu siguranță greșeli non-fatale pe care copiii le pot face și apoi se confruntă cu consecințele.

A-l certa pe copil nu înseamnă nimic. Nu îl va învăța să iși ia în serios responsabilitățile. Dacă vă certați mereu copiii pentru ceva, ei se vor aștepta să o faceți mereu. Se vor obisnui. Amintiți-le o singură dată, iar dacă nu respectă termenele limită, luați măsuri.

Nu fi cel care rezolvă problemele

Treaba ta ca părinte este să-ți înveți copiii să ia decizii bune și să gândească independent. Nu trebuie să ai toate răspunsurile.

Trebuie doar să începeți o conversație coerentă. De exemplu, ați putea spune ceva de genul: „Lasă-mă să mă gândesc la asta și apoi vom vedea ce putem face împreună”. Cel mai important lucru este ca copiii tăi să gândească.

Când ești pe cale să intri în conflict, fă-ți timp pentru a spune cum vei reacționa înainte de a răspunde. De multe ori răspunsul este fundamental. Aflați cum ați dori să fiți tratați și faceți același lucru. Pe scurt, cele trei cuvinte magice: „Ce vrei să faci”; sau chiar „Cum vrei să faci?” chiar sunt de mare ajutor!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





pixel