Unele persoane adulte sunt imature din punct de vedere emoțional. Iată trei fraze pe care le pot folosi ușor pentru a se disculpa.
Imaturitatea emoțională este un fenomen frecvent întâlnit atât în viața personală, cât și în cea profesională. Cu toții am întâlnit persoane care, în fața celei mai mici critici, se pun pe defensivă, dau vina sistematic pe alții și încearcă să ne facă să ne simțim vinovați pentru disconfortul lor.
Acest comportament face ca comunicarea să fie deosebit de complicată și generează frustrare.
Citește și Cum să le insufli copiilor respectul și grija față de animale
Experții în psihologie sunt de acord că este ușor să cazi în această capcană, uneori fără să fii conștient de acest lucru, potrivit celor scrise în CNBC.
SURSA FOTO: freepik.com@marymarkevich
Mulți dintre noi adoptă comportamente care reflectă imaturitatea emoțională. Este esențial să conștientizăm aceste dinamici și să cultivăm o comunicare mai sănătoasă pentru a evita să cădem în această spirală.
Unele fraze pot să ne facă să realizăm că suntem imaturi într-o situație sau că o persoană din jurul nostru o este.
Persoanele imature din punct de vedere emoțional au adesea dificultăți în a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile lor atunci când o situație merge prost.
Vezi și Dovedit științific! Cea mai bună metodă ca să-i motivezi pe copii să participe la treburile casnice
În loc să își recunoască partea de vină, ele caută imediat să se disculpe, afirmând că nu sunt responsabile. Acest comportament defensiv le împiedică să crească și complică relațiile, deoarece evită să învețe din greșelile lor, dând mereu vina pe alții.
O persoană imatură emoțional va evita sistematic să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale, chiar și atunci când comportamentul său este clar responsabil.
Una dintre cele mai comune tactici este manipularea faptelor pentru a face pe cineva să creadă că vina aparține altcuiva. Ea nu își recunoaște niciodată greșelile și preferă să schimbe atenția, dând vina pe altcineva.
Această atitudine defensivă împiedică orice comunicare autentică și creează un climat de frustrare și neîncredere în relații.
Această atitudine este asemănătoare cu cea a unui copil care încearcă să se dezvinovățească. Când o persoană imatură din punct de vedere emoțional folosește această strategie, este ca și cum ar spune: „Nu eu, tu ești vinovatul.”
Această reacție este o modalitate de a evita asumarea responsabilității și de a bloca o comunicare autentică cu celălalt.
Prin respingerea vinovăției, persoana respectivă închide ușa unei discuții reale și blochează orice posibilitate de a rezolva conflictul într-un mod constructiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.