Potrivit unor specialiști în educație, există câteva semne care ar putea indica faptul că un copil este prea răsfățat.
Publicitate
Specialiștii în educație susțin că lipsa răbdării poate fi un semn că un copil este prea răsfățat. Într-un articol publicat în martie anul trecut, specialiștii intervievați de HuffPost au identificat mai multe semne care arată că un copil ar putea fi prea răsfățat. Printre aceste semne, lipsa răbdării este subliniată în mod special.
Copiii răsfățați tind să-și dorească satisfacerea dorințelor lor imediat și nu sunt dispuși să aștepte. Michele Borba, psiholog școlar, recunoaște că este mai ușor să cedezi decât să amâni cererile copilului și că, adesea, totul se învârte în jurul nevoilor, preocupărilor, sentimentelor și dorințelor copiilor răsfățați, cu celelalte aspecte ocupând locul secundar.
Citește și Afirmația bunicilor dăunătoare pentru nepoți. Psiholog: „Nu este corect să dăm vina pe micuți!”
În plus, specialiștii observă că majoritatea copiilor răsfățați au dificultăți în gestionarea emoțiilor atunci când întâmpină eșecuri sau nu obțin ceea ce își doresc.
Terapeutul Virginia Williamson avertizează că un copil ar putea fi prea răsfățat dacă acesta acuză în mod constant pe alții pentru propria sa performanță slabă, așteaptă elogiul pentru fiecare acțiune, manifestă agresivitate verbală către cei care nu își îndeplinesc dorințele și refuză să recunoască succesele colegilor de echipă sau competitorilor.
În fine, un alt comportament comun în cazul copiilor răsfățați este tendința de a nu renunța niciodată până când nu își îndeplinesc dorința, chiar și recurgând la manipulare sau minciună.
Terapeutul de familie LeNaya Smith Crawford exemplifică acest comportament prin situația în care un copil poate merge la un părinte și pretinde că celălalt părinte i-a permis să aibă ceea ce își dorește, chiar dacă nu este adevărat.
SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t
Specialistul Michele Borba subliniază că nu există o condamnare absolută a copilului răsfățat. Mai degrabă, este vorba despre un comportament dobândit care poate fi schimbat, iar cu cât începem mai devreme acest proces, cu atât mai bine.
Ea oferă câteva sfaturi pentru părinți, printre care pregătirea pentru a gestiona momente dificile și practicarea spusului „nu”, pentru a-i învăța pe copii să fie atenți la alții și să aprecieze lucrurile mărunte din viață.
De asemenea, ea subliniază importanța petrecerii timpului zilnic alături de copii pentru a juca și a interacționa, considerând aceasta una dintre cele mai eficiente strategii pentru a contracara comportamentele nedorite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.