Cele zece lucruri pe care le poți face dacă micuțul tău are un comportament pe care nu ți-l dorești

Data publicării:
Cele zece lucruri pe care le poți face dacă micuțul tău are un comportament pe care nu ți-l dorești. FOTO: freepik.com @tonodiaz
Cele zece lucruri pe care le poți face dacă micuțul tău are un comportament pe care nu ți-l dorești. FOTO: freepik.com @tonodiaz

În drumul lor de descoperire și învățare, copiii adesea adoptă comportamente care pot pune la încercare răbdarea și calmul părinților. Cu toate acestea, este important să înțelegem că nu există copii buni sau răi, ci doar comportamente și atitudini specifice vârstei lor. 



Faptul că nu există comportamente bune sau rele nu înseamnă că trebuie să tolerăm orice acțiune din partea copiilor noștri. Cu toate acestea, este important să înțelegem că aceste comportamente sunt parte integrantă a procesului lor de dezvoltare și că noi, ca adulți, jucăm un rol esențial în ghidarea și modelarea acestor acțiuni. Astfel, ar trebui să ne îndepărtăm de la ideea de a ne pierde răbdarea și calmul și să găsim modalități mai constructive de a aborda situațiile dificile.

Astăzi vrem să vorbim despre acele atitudini pe care mulți părinți le au adesea atunci când văd că micuțul lor nu face lucrurile bine. Vorbim, de exemplu, de a scoate un „NU” mai mare decât noi sau „PENTRU CĂ AȘA AM SPUS EU”, în speranța că micuțul înțelege ce îi spunem și să stea calm.

Puteți descoperi aici multe dintre acele comportamente pe care le avem uneori ca părinți și care nu avantajează copiii. Deci, care sunt acele lucruri pe care le putem face dacă ne confruntăm cu o criză de furie sau cu orice alt comportament rău din partea lor?

Experții în creștere și educație nu se obosesc să le repete ori de câte ori au ocazia. Am vrut să alcătuim unele dintre cele mai interesante, astfel încât să vi le amintiți în caz de vă pierdeți răbdarea cu copiii (și, de aici, un mesaj de încurajare: toate etapele, chiar și cele rele, vor trece).

Citește și Avertismentul unei mamei după ce copilul ei a refuzat mâncarea săptămâni întregi: „Misterul” în ceea ce privește apetitul fiului ei a fost dezlegat

Ce să faci dacă un copil se comportă urât?

Acestea sunt lucrurile pe care, judecând după cuvintele experților în Disciplina pozitivă, le poți face dacă copilul tău se comportă urât în orice moment.

Nu-l ignora. În cazul în care copilul explodează de furie, ignorarea nu este cea mai bună soluție. Va fi mai bine să fii alături de el pentru a-i oferi calmul de care are nevoie în acel moment.

„Cel mai rău lucru pe care îl putem face când ne confruntăm cu o criză de furie este să avem una mai mare”, spunea cu câțiva ani în urmă medicul pediatru Carlos González. Din acest motiv, unul dintre lucrurile pe care le putem face este să rămânem calmi și să arătăm maturitatea pe care au nevoie copiii noștri să o învețe.

Vorbește despre consecințe și nu despre pedepse: nu este același lucru să vorbești despre consecințe (va fi grozav dacă sunt convenite în prealabil) și nu despre pedeapsă, pentru că micuțul nu va învăța și singurul lucru pe care îl va face va fi să te asculte, fără să înțeleagă de ce trebuie să te asculte. 

Păstrează-ți vocea calmă: evită pe cât posibil să țipi!

Umple-te de răbdare!

Nu-ți face griji pentru ce vor spune cei din jur, mai ales în crizele de furie care apar în public: îmbrățișează-ți copilul strâns sau ia-l departe de oameni pentru a se calma.

Așteaptă până când micuțul este calm pentru a explica de ce comportamentul nu a fost corect (adaptându-vă întotdeauna cuvintele la nivelul lor de dezvoltare).

Întărește comportamentul bun. Conform unui articol din Raising Children, feedback-ul pozitiv funcționează pentru a schimba comportamentul rău la copii.

Ascultă cu atenție ce are de spus și nu spune că sunt lucruri „stupide” sau „fără motiv”: pentru copil nu sunt!

Redirecționează acel comportament: uneori, cei mici atrag atenția pur și simplu pentru că se plictisesc sau nu au altceva de făcut. Căutați ceva care să îi distreze și să îi țină ocupați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel