Cercetătorii dezvăluie singura trăsătură esențială care garantează succesul fiicelor pe care trebuie să o aibă orice mamă: Cum să o cultivi pentru a-ți ajuta copilul să reușească

Data publicării:
Cercetătorii dezvăluie singura trăsătură esențială care garantează succesul fiicelor pe care trebuie să o aibă orice mamă: Cum să o cultivi pentru a-ți ajuta copilul să reușească / FOTO: freepik.com @standret
Cercetătorii dezvăluie singura trăsătură esențială care garantează succesul fiicelor pe care trebuie să o aibă orice mamă: Cum să o cultivi pentru a-ți ajuta copilul să reușească / FOTO: freepik.com @standret

Cum te poți asigura că fiica ta crește c:u o minte clară, încrezătoare și bine ancorată în realitate?



A fi o mamă bună presupune, de multe ori, să îți asumi rolul de „polițistul rău” în familie. Aceasta poate însemna să spui „nu” ferm atunci când este necesar, să pui limite clare sau să insiști asupra respectării unor standarde ridicate, chiar dacă acest lucru poate provoca uneori frustrări.

Unul dintre comportamentele adesea asociate acestui rol este sâcâiala – un termen care, deși are adesea conotații negative, s-a dovedit a fi un factor cheie în succesul pe termen lung al fiicelor, conform cercetărilor.

Fetele cu mame exigente aveau șanse mai mici să devină mame adolescente

Un studiu realizat de Universitatea din Essex, care a analizat datele a 15.500 de fete cu vârste între 13 și 14 ani, în perioada 2004-2010, a ajuns la o concluzie surprinzătoare: fiicele care au avut mame „dure” – adică mame care au stabilit standarde înalte și au avut așteptări mari – erau mai predispuse să urmeze studii superioare, să obțină locuri de muncă bine plătite și să aibă o viață stabilă.

Pe lângă aceste realizări, fetele cu mame exigente aveau șanse mai mici să devină mame adolescente. Cercetătorii au explicat că măsura așteptărilor din studiu reflectă aspirațiile părinților și convingerile acestora cu privire la succesul fiicelor lor, iar în majoritatea cazurilor părintele principal analizat a fost mama.

Descoperirile, prezentate la conferința Royal Economic Society, arată că părinții cu așteptări ridicate pot reduce riscul de sarcină în adolescență cu până la 4%, comparativ cu părinții care au aspirații moderate.

Acest lucru poate părea un detaliu minor, dar impactul este semnificativ în ansamblul vieții fiicei.

Nu ezita să pui limite, să ceri efort și să menții așteptările ridicate

De asemenea, cercetătorii au subliniat că adolescentele care devin mame tind să părăsească școala mai devreme, să câștige mai puțin și să aibă șanse mai mari de a intra în relații cu parteneri mai puțin educați sau predispuși la șomaj.

În ciuda scăderii ratelor de sarcină în rândul adolescentelor în ultimii ani, Marea Britanie continuă să înregistreze cea mai mare rată a maternității la această categorie de vârstă din Europa.

Ericka Rascon-Ramirez, autoarea studiului, a subliniat un aspect esențial: „De multe ori, în adolescență, credem că deciziile noastre sunt complet independente de influența părinților. Cu toate acestea, chiar și atunci când încercăm să evităm sfaturile lor, acestea ajung să ne influențeze în mod subtil, inclusiv în alegeri pe care le considerăm profund personale, cum ar fi dacă devenim sau nu părinți în anii adolescenței.”

Deși poate fi dificil să accepți că rolul de mamă „necool” este adesea perceput ca enervant de către adolescenți, aceste eforturi dau roade. Copiii îți vor mulțumi mai târziu, când vor realiza cum standardele și valorile impuse de tine le-au modelat succesul. În plus, există un fel de „justiție karmică” care vine în momentul în care și ei vor deveni părinți.

Așadar, nu ezita să pui limite, să ceri efort și să menții așteptările ridicate. Acestea sunt ingredientele care, pe termen lung, contribuie la formarea unor fiice puternice, încrezătoare și de succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel