Decizia de a trimite un copil la o școală publică sau privată poate fi o alegere dificilă pentru părinții elevilor din clasele primare, gimnaziale și liceale.
Datele care arată dacă educația publică sau privată este mai bună pot fi greu de găsit și de înțeles, iar costul școlii private poate fi descurajant.
Când trebuie să aleagă o școală, părinții și elevii se confruntă cu dilema înscrierii la o instituție de stat sau una privată. În contextul în care calitatea învățământului public a scăzut semnificativ în ultimii ani, tot mai mulți părinți preferă să își înscrie copiii la școli private.
Citește și Liceu de stat sau privat? Care este cea mai bună alegere
Însă, Cezar Mihai Ionașcu este de părere că părinții aleg această variantă din comoditate.
„Noi plătim la o școală privată nu educația lor, ci comoditatea noastră. Comoditatea noastră o plătim. Noi nu suntem, nu mai suntem implicați ca părinți în educația copiilor.
Nici nu trebuie să fim farisei ca părinții noștri, să simulăm familia perfectă și să dăm creștere și educare copilului, că ei știau o singură realitate, cea comunistă!
N-a fost nimeni vinovat, așa ne-au crescut. Și-au și simulta bunăstarea familiară, nah, a fost o sărăcie și o traumă din 1947 până în 89, maximă. Doar că s-a acoperit”, a spus Cezar Mihai Ionașcu, în cadrul podcastului Celebru și Părinte, moderat de Marius Gheorghiu.
La nivel internațional, cu peste 13.000 de districte școlare publice (formate din aproximativ 100.000 de școli) și peste 30.000 de școli private individuale în SUA, părinții au o mulțime de opțiuni.
Cu toate acestea, anumite localități pot avea opțiuni limitate sau inexistente de școli private. Unele pot avea școli private pentru anumite clase și nu pentru altele.
Potrivit celor mai recente date ale Centrului Național pentru Statistici Educaționale, școlile publice atrag în continuare mult mai mulți elevi decât școlile private, cu 50,8 milioane de elevi care frecventează școlile publice începând cu 2019.
Înscrierea în școlile private în toamna anului 2019 a fost de 4,7 milioane de elevi, în scădere de la 5,7 milioane în 2017.
Dar care sunt distincțiile care ar putea face diferența pentru părinți atunci când decid între cele două? Experții și cercetătorii din domeniul educației spun că părinții ar trebui să se uite la o varietate de factori atunci când aleg o școală pentru copilul lor, inclusiv:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.