Chiar este dulce răzbunarea? Învață-l pe copilul tău acest aspect pentru a deveni un adult fericit

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels
Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

Știm cu toții că pentru a crește un copil fericit și echilibrat, care va deveni un adult împlinit, implică o serie de abordări care încurajează dezvoltarea sănătoasă pe plan emoțional, psihologic și fizic. În articolul de mai jos ne vom axa însă pe două emoții extrem de importante pe care cu toții le avem și pe care, dacă nu știm să le gestionăm cum trebuie, riscul este în a cădea în extreme deosebit de periculoase.



Când sunt exprimate într-un mod controlat, emoțiile sunt pozitive, deoarece pot ajut, printre altele, la consolidarea relațiilor cu ceilalți. Dar dacă nu sunt verificate, acestea pot avea un efect dezastruos asupra ta și asupra celor din jur.

Prima emoție despre care vom vorbi este ”ranchiuna”. Așadar, cum îți poți învăța copilul să nu țină ranchiună?

Ce este de fapt ranchiuna?

Este un protest sau mânie față de o acțiune ofensivă care poate dura mult timp. Acest disconfort poate împiedica și face imposibile relațiile cu cel ce a greșit.

De cele mai multe ori, ranchiuna duce la sentimente și la dorința de răzbunare. Din acest motiv, ne simțim indignați când suntem jigniți sau nedreptățiți într-un fel.

Ideea este că, prin natură, simțul nostru de bine și rău cere ca orice nedreptate să fie îndreptată. 

Pentru adulți este dificil să nu țină ranchiună, pentru copii poate fi și mai dăunător, deoarece își formează propriul caracter și personalitate și, de asemenea, creează legături de prietenie care, din cauza unei ofense, se pot rupe cu ușurință.

A ține ranchiuna în inima ta este ca și cum tu ai lua otravă și ai aștepta ca cealaltă persoană să moară.

Este dulce răzbunarea?

Există, desigur, diverse situații în care copiii simt dorința de a se răzbuna, cum ar fi atunci când primesc o insultă, o palmă sau o împingere, sau sunt victime ale abuzului fizic, a furtului sau a altor tipuri de nedemnități la școală.

Cum reacţionează ei când suferă astfel de nedreptăţi? Evident, sperăm că copiilor noștri nu li se va întâmpla nimic din toate astea, dar să-i mângâi spunând lucruri precum „nu ar trebui să-i permiți” sau „cine greșește plătește” nu este deloc un lucru bun.

Acest mod de a gândi doar provoacă mai multă durere, deoarece actele răzbunătoare tind să genereze o spirală nesfârșită de violență. După cum se spune uneori, „răzbunarea aduce mai multă răzbunare”.

Cât de adevărate sunt aceste cuvinte! Dedicându-ne toată energia pentru a alimenta resentimentele, ne dăunează enorm.

2. Fotografie... (pexels-keira-burton-6147147_31906700.jpg)

Fotografie de la Keira Burton/ Pexels

Cum să reacționezi corect la insulte

Învață-l pe copilul tău următoarele lucruri:

- Ai dreptul să te aperi, dar evită bătăile.

- Uneori se întâmplă lucruri nedrepte. În loc să te fixezi pe ele și să devii frustrat, mai bine uiți de ele.

- Dacă cearta este între frați, prieteni, colegi de clasă, amintește-i copilului tău că și el jignește sau face lucruri pe care altora nu le plac.

- Dacă vrea iertare, trebuie să înceapă să ierte. Ajutați-l să nu ia totul personal.

- Explică-i că ceea ce pare a fi o răutate deliberată ar putea fi rezultatul unei simple neînțelegeri. Învață-l să fie deschis la minte atunci când este victima unor cuvinte dure sau gesturi răutăcioase.

- Învață-l că iertarea este o demonstrație a iubirii și a naturii bune și că acest lucru îl poate face mai fericit.

- Demonstrează prin exemplul tău că nu ții ranchiună și că știi să ierți.

De multe ori, atunci când există un dezacord între două persoane, amândoi sunt convinși că au dreptate și că celălalt este în întregime de vină.

Drept urmare, doi vechi prieteni se trezesc în război - ca să spunem așa - și se luptă cu arme tăcute: unul întoarce spatele când trece celălalt și, dacă sunt în grup, nu vorbesc între ei.

De departe, se privesc de sus sau cu răceală și resentimente. Când vorbesc între ei, se insultă unul pe celălalt cu cuvinte care dor ca cuțitele.

„Nu vreau să vorbesc cu acea persoană și nu vreau să o mai văd.” Dacă ai spus vreodată aceste cuvinte despre cineva, trebuie să iei imediat măsuri pentru a repara paguba și astfel să dai un bun exemplu copilului tău.

Amintiți-vă că resentimentele nu vor face decât să strice o prietenie, să provoace stres, suferință emoțională și chiar boli de inimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel