Potrivit unor studii, învățarea să cânte la chitară are efecte cu adevărat surprinzătoare asupra creierului copiilor.
Vrei să garantezi cel mai bun viitor pentru copilul tău? Să-i oferi cea mai bună pregătire? Cumpără-i o chitară. Chitara este instrumentul capabil să trezească inteligența și să dezvolte la maximum facultățile cognitive și de învățare ale copilului.
De fapt, conform studiilor recente, nu numai practica muzicală în general, și acest instrument în special aduc mari beneficii intelectului copiilor. A învăța să cânți la chitară înseamnă să-ți îmbunătățești foarte mult limbajul, memoria și proprietățile comportamentale.
În acest articol, vă vom spune ce a descoperit știința. Care sunt efectele pe care acest instrument nobil le produce în mentalitatea fiecărui copil. Pe scurt: poți înlocui un joc video cu un hobby mai productiv și mai sănătos.
Potrivit unor studii recente, practica muzicală promovează plasticitatea structurală și funcțională a creierului. Mai mult, s-a observat că instrumentele cu coarde, favorizând viteza în degete, necesită antrenament mental.
De aceea, specialiștii recomandă pregătirea muzicală. Acest lucru crește inteligența, prezentând beneficii în abilitățile de citire și scriere. Prin urmare, este esențial pentru copiii cu dislalie și dislexie.
De asemenea, oamenii de știință raportează că a cânta la chitară promovează disciplina și ajută la depășirea temerilor. Pe lângă rafinarea auzului și maximizarea concentrației și atenției copilului. Și pe deasupra, această abilitate afectează încrederea, crește relațiile sociale și dezvoltă angajamentul, răbdarea și organizarea.
Cu toate acestea, experții recomandă copiilor să înceapă această activitate de la vârsta de cinci ani. De fapt, unul dintre cele mai relevante studii s-a bazat pe copii de șase ani. Au urmat lecții de chitară timp de 15 luni, demonstrând schimbări în anatomia creierului.
Foto: Yan Krukaw/ Pexels
În acest fel, experții au reușit să detecteze o creștere a zonelor folosite pentru lucrul cu muzica. Într-adevăr, acele regiuni ale creierului implicate au început să se schimbe în scurt timp de la începutul practicii. Și acestea s-au dovedit a fi date foarte încurajatoare pentru știință.
Mai mult, muzica este un mijloc de exprimare foarte util, atunci când vine vorba de formarea de grup și lucrul în echipă. Pentru că, dacă minorul intră într-o orchestră, practica îl formează într-o dinamică de grup. Și acesta are un singur scop: o combinație armonioasă pentru o performanță bună.
Ți-ai înscris deja copilul la un curs de muzică? Dacă da, știi că le faci o favoare. Totuși, multe depind și de vârstă.
Pentru copiii mai mici, de fapt, melodia și zgomotul se amestecă și confundă. Și sunt reduse la un simplu efect sonor lipsit de toată frumusețea și puterea expresivă.
Deci, cel mai bine este să începeți cu un instrument de percuție. De altfel, psihologul Jean Piaget asigură că un instrument precum chitara poate atrage curiozitatea copilului, chiar dacă acesta nu este încă capabil să înțeleagă muzica.
Și aici vine faza de descoperire, în timpul căreia copilul vrea să meargă mai departe și să învețe să folosească un instrument „adevărat”.
Cu toate acestea, nu este în regulă ca părinții să impună o astfel de învățare. Mai bine lăsați copilul să aleagă instrumentul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.