Cinci lucruri pe care copilul tău trebuie să le învețe înainte de a merge la grădiniță

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Pentru toți copiii, intrarea în grădiniță este o trecere delicată și o cucerire a autonomiei. Mai jos veți descoperi o listă de sfaturidespre cum să-ți pregătești copilul pentru grădiniță.



Pentru mulți copii, intrarea la grădiniță este primul pas important. Mai ales dacă au fost mereu singuri acasă cu mama și bunicii lor, intrarea într-un mediu nou cu noi adulți de referință poate deveni un pasaj delicat. Pentru toți copiii, intrarea în grădiniță este o realizare a autonomiei pentru că trebuie să fie deja autonomi la baie și la masă.


Părinții joacă un rol important mai ales în perioada de inserție, ajutându-și copilul să se familiarizeze cu colegii de clasă, să stabilească o relație bună cu educatorul de referință și să se detașeze de părintele însuși.

Este o muncă lungă căreia planificarea școlară îi va dedica mult timp, chiar dacă unii pași pot fi făcuți chiar înainte de început.

 Cum să te pregătești pentru a merge la grădiniță ? Ce ar trebui să poată face copiii înainte de a merge la grădiniță? Cum să facilităm momentul despărțirii și întoarcerea la școală?

Învață să mănânci singur

Copiii trebuie să știe să se hrănească singuri la grădiniță. Raportul profesor-copii este un număr mare care nu permite tuturor să fie hrăniți, dar nici nu ar fi educațional. 

Mâncarea este deja servită în porții mici, așa că cel mic trebuie să învețe să folosească corect furculița și lingura. În multe grădinițe se pune la dispoziție o linguriță la masă pentru a ajuta copiii mici să ridice ușor mâncarea.

Învață să controlezi pipi

Scoaterea scutecului este unul dintre primele obiective pentru a intra la grădiniță.

Puteți folosi perioada de vară înainte de începerea grădiniței pentru a-i învăța pe copii să-și controleze pipi. La grădiniță cu greu vor găsi o oliță, în schimb vor găsi un mic vas de toaletă. 

Separat de mama

Copiii care nu au frecventat grădinița pot avea mai multe dificultăți să se despartă de mama lor în primele zile. Aceasta este cea mai mare îngrijorare a mamelor care sunt acasă cu copilul lor de când s-a născut el. Ceea ce mama comunică cu starea ei de spirit este primit imediat de către copil: de aceea ai grijă să nu-ți transmiți îngrijorarea, încercând în schimb să fii pozitiv și liniștitor.

Fiind cu alți copii

Frecvența unor grădini mici, curți sau săli de joacă în care se pot găsi adesea aceiași copii este importantă pentru a învăța să fii cu copii de aceeași vârstă sau chiar mai mari, așa cum se va întâmpla la clasa de grădiniță. Înveți să împărtășești, să te joci cu ceilalți, să accepți regulile jocului decise tot de un alt copil.

Acceptați noul educator

Schimbarea adultului de referință, acceptarea că este altcineva decât mama sau bunica care spune ce trebuie făcut este un alt mic obstacol de depășit. Poate exista o reacție timidă față de străin care te împiedică să ceri să fii dus la baie. În alte cazuri poate exista o reacție de respingere a noii autorități care se manifestă prin neascultarea instrucțiunilor educatorului. Se pot face multe vorbind cu copiii, chiar dacă sunt mici, sau chiar căutând oportunități în care un adult, altul decât mama, să aibă grijă de ei, cum ar fi o mătușă, mama unui prieten, o educatoare de sală de joacă.

 Învață obiceiuri noi

Frecventând grădinița va fi important să se adapteze la noile orare pentru a nu ajunge târziu la intrare, să învețe să aștepte ora prânzului, să se culce după-amiaza. Puteți cere din timp programul zilei pentru a începe să încercați aceste ore acasă și să vă obișnuiți treptat.

Scrieți numele pe toate hainele

Fiecare articol de îmbrăcăminte trebuie să fie numit, deci trebuie să aibă o etichetă care să indice numele copilului. Este o cerere făcută pentru a evita schimburile și pentru a facilita munca profesorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copil gradinita prima zi de gradinita





DC Media Group Audience
pixel