A fi părinte nu este deloc o sarcină ușoară.
Nimic nu poate fi mai frustrant decât să te îngrijorezi constant din cauza comportamentului copiilor tăi sau a lucrurilor pe care nu le fac și să fii nevoit să le faci curat după ei zi de zi.
Găsirea unor metode eficiente de a-ți educa copiii și de a gestiona lipsa de respect, fără a exagera, este cu adevărat o provocare.
Experții de la yourtango.com au arătat cinci moduri dovedite științific de a-ți disciplina copiii care chiar funcționează!
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Cortexul prefrontal al copilului, responsabil pentru luarea deciziilor și judecata rațională, nu este încă complet dezvoltat, așa cum s-a evidențiat în cercetările despre dezvoltarea neuronală funcțională.
Atunci când îi spui copilului tău de doi ani, pentru a 50-a oară într-o seară că stă prea aproape de șemineu, amintește-ți că abilitățile sale de autoreglare încă nu sunt pe deplin formate.
Este necesar să-i redirecționezi atenția sau să-i distragi interesul de la șemineu.
Atunci când simți că furia ta crește și ai impulsul de a-ți pedepsi copilul, retrage-te și ia-ți un moment de respiro.
O pauză scurtă, în care să îți conștientizezi emoțiile, te ajută să înțelegi dacă frustrarea, oboseala sau iritarea sunt cele care îți declanșează dorința de a reacționa agresiv.
Este posibil să realizezi că furia ta trece rapid și că comportamentul copilului tău nu justifică o reacție negativă.
Funcționează disciplina fizică atunci când vine vorba de parenting? Potrivit cercetărilor științifice, răspunsul este NU! Un studiu publicat în The Journal of Family Psychology a arătat că lovirea copiilor este mult mai frecventă decât se credea anterior. Studiul a evidențiat că, de multe ori, copiii care au fost loviți au repetat același comportament inadecvat în mai puțin de zece minute. Acest lucru demonstrează clar că bătaia nu este eficientă.
Deși nu este neobișnuit ca părinții să apeleze la bătaie ca formă principală de disciplinare, acest lucru nu înseamnă că este eficient. Realitatea este că, deși o corecție fizică poate opri temporar un comportament nedorit, efectele negative depășesc cu mult beneficiile.
Dacă vrei ca copilul tău să te asculte și să înțeleagă ce a greșit, trebuie să îl înveți. Singurul rezultat al bătăii este că îi creezi copilului teamă de tine, dar nu îl ajuți să înțeleagă consecințele comportamentului său sau cum să îl corecteze. În plus, aceasta poate crește agresivitatea copilului.
Dacă observi că bătaia nu schimbă comportamentul inadecvat, răspunsul tău disciplinar trebuie modificat. Mulți părinți spun: „Cu cât îl bat mai des, cu atât se comportă mai rău!”
Acest lucru se întâmplă pentru că lovirea copilului afectează nu doar fizicul, ci și stima de sine, iar acest lucru se reflectă în comportamentul său. Loviturile nu fac decât să agraveze problema.
Poate fi derutant atât pentru tine, cât și pentru copiii tăi atunci când un părinte consideră săritul pe pat ca fiind distractiv, iar celălalt părinte îl vede ca un comportament inacceptabil și pedepsește copilul pentru asta.
Acest tip de situație nu face decât să îi inducă în eroare și mai mult pe copii în legătură cu ceea ce este sau nu acceptabil.
Așa cum știm, bebelușii se nasc cu creierul nedezvoltat, ceea ce înseamnă că este responsabilitatea adulților iubitori din viața lor să le sprijine dezvoltarea empatiei, a forței emoționale și a inteligenței. Așadar, pedepsirea unui copil mic pentru că pune lucruri în gură îi poate afecta negativ dezvoltarea.
Cu toate acestea, dacă un copil de 5 ani continuă să pună obiecte în gură, după ce i s-a explicat să nu o facă, este momentul potrivit pentru o lecție blândă, dar fermă. Problema este că copiii mici nu pot înțelege concepte cognitive pe care un copil de cinci ani le poate asimila, așa că așteptările de la ambele vârste trebuie să fie realiste, conform cercetărilor despre disciplina eficientă pentru copii.
La finalul zilei, loviturile, țipetele sau pedepsele dure nu vor îmbunătăți comportamentul copiilor și nici nu îi vor învăța cum să se comporte corect. Tot ce vei reuși este să creezi o distanță emoțională între tine și ei. Cheia constă în exemplele pe care le oferi și în utilizarea alternativelor pozitive de întărire pentru a-i determina să te asculte și să te respecte. O educație bazată pe respect și înțelegere aduce rezultate mai bune în comportamentul copiilor, făcând atât părinții, cât și copiii mai fericiți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.