Cinci rutine care îi fac pe copii mai fericiți, conform neuroștiinței. Cercetători Harvard: „Iubirea pentru micuții noștri se manifestă în multe forme”

Data publicării:
Cinci rutine care îi fac pe copii mai fericiți, conform neuroștiinței. Cercetători Harvard: „Iubirea pentru micuții noștri se manifestă în multe forme” / FOTO: freepik.com @freepik
Cinci rutine care îi fac pe copii mai fericiți, conform neuroștiinței. Cercetători Harvard: „Iubirea pentru micuții noștri se manifestă în multe forme” / FOTO: freepik.com @freepik

Există rutine susținute de neuroștiință care pot îmbunătăți fericirea copiilor. Iată câteva pe care le poți aplica imediat. 



Neuroștiința nu doar că ne ajută să înțelegem cum funcționează creierul, dar ne oferă și îndrumări utile pentru a spori fericirea noastră și, mai ales, a copiilor noștri.

Acest aspect este important, în special pentru părinții copiilor mici, deoarece în copilărie se formează o mare parte din personalitatea noastră, notează Ser Padres. Și cu toții ne dorim ca cei mici să fie cât mai fericiți.

Zi de zi, neuroștiința ne oferă sfaturi valoroase și ușor de urmat pentru a-i face pe copii mai fericiți de fiecare dată când se trezesc. Mai jos, vom detalia câteva dintre aceste rutine susținute de știință pentru a contribui pozitiv la fericirea ta și a copiilor tăi.

Joacă-te cu copiii tăi în fiecare zi

Conform mai multor studii științifice pe care le-am discutat deja, petrecerea timpului de calitate cu copiii este esențială pentru a-i crește fericiți.

Timp de calitate nu înseamnă neapărat mult timp, ci să valorificăm momentele petrecute împreună.

Fii prezent emoțional: fără telefon, fără griji externe, fără televizor. Dedicați-vă complet jocului lor, ascultați-le poveștile despre ziua lor, preocupările și curiozitățile.

„Iubirea pentru copiii noștri se manifestă în multe forme, precum satisfacerea nevoilor lor sau arătarea afecțiunii”, afirmă specialiștii de la Universitatea Harvard.

Joacă zilnic 

Pentru copii, joaca este mult mai mult decât distracție. Este principalul lor mod de învățare și este atât de importantă pentru dezvoltarea lor încât este inclusă ca unul dintre drepturile fundamentale ale copiilor în Convenția cu privire la Drepturile Copilului.

„Când un copil se joacă, el poate gândi și acționa cu mai multă inteligență și maturitate decât vârsta lui, deoarece jocul îi extinde mintea ca nicio altă activitate”, spune Álvaro Bilbao.

Petrece două ore pe săptămână în natură

Neurocercetătorul Jonathan Benito, care a publicat numeroase cercetări în revista Nature, explică în cartea sa „Redefine Impossible” că petrecerea a două ore pe săptămână în natură ne face mai fericiți, atât pe copii, cât și pe adulți.

El recomandă mersul pe jos cel puțin trei ore și jumătate pe săptămână și să petrecem cât mai mult timp într-un mediu natural, cum ar fi o pădure, un parc sau lângă mare. Acest lucru, susține el, determină creierul să trimită stimuli eficienți pentru a genera noi neuroni.

SURSA FOTO: freepik.com @alexon84

Somn suficient, în funcție de vârstă 

O rutină bună de somn este unul dintre cele mai importante secrete ale fericirii din copilărie, dar și pentru adulți, așa cum explică neurocercetătorul menționat anterior. În cartea sa, subliniază importanța respectării ciclului somnului pentru a ne menține sănătoși.

Pentru copii, este esențial să respecte orele de somn adecvate vârstei lor.

Potrivit lui Álvaro Bilbao, copiii între 1 și 3 ani au nevoie de 12-13 ore de somn pe zi, în timp ce cei cu vârste între 6 și 9 ani ar trebui să doarmă aproximativ zece ore pe zi.

Servește cina mai devreme

Pentru ca copiii să mănânce și să doarmă mai bine, Álvaro Bilbao recomandă să serviți cina mai devreme.

De ce?

Pentru că dacă iau cina la ora obișnuită și deja sunt puțin somnoroși, probabil vor prefera să doarmă în loc să mănânce și vor deveni irascibili.

„Recomandarea mea este să avansați ora mesei cu jumătate de oră, în loc să așteptați până în ultimul moment”, a declarat el pe contul său de Instagram.

Timp cu alți copii

Cercetători de la Universitatea Harvard afirmă că ceea ce ne face mai fericiți în viață este legătura noastră cu ceilalți.

„Forța motrice a unei vieți bune nu este sinele, ci legătura noastră cu ceilalți”, spune Robert Waldinger, profesor la Harvard. „Știința a demonstrat că prietenii ne reduc percepția asupra adversităților, le fac să pară mai puțin stresante și, în cazul unui stres extrem, pot reduce impactul sau durata acestuia”, adaugă el.

De aceea, este important să ne asigurăm că copiii își petrec timpul de joacă în compania prietenilor lor.

Toate aceste sfaturi sunt esențiale pentru ca copiii să fie fericiți în rutina lor zilnică, așa că ar trebui să le iei în considerare și să le implementezi în viața de zi cu zi.

În plus, aceste recomandări sunt susținute de cercetători de la Harvard, care explică ce anume contribuie la fericirea copiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel