Ciocolata în timpul sarcinii poate fi una dintre acele pofte cărora nu le poți rezista (chiar și atunci când nu aștepți un copil). Dintre cremele tartinabile, este cu siguranță cea mai răspândită și consumată în întreaga lume.
Cu toate acestea, multe femei se întreabă dacă este posibil să-l mănânce sau dacă ar fi mai bine să-l evite. În general, avem tendința de a crede că ciocolata sau cremele tartinabile ar trebui eliminate complet din alimentația noastră în timpul sarcinii.
Este adevărat că Nutella nu aduce îmbunătățiri deosebite dietei, dar nu este necesar să o eliminăm complet. Important este să nu exagerăm în cantități deoarece acest produs este bogat în grăsimi saturate și nu foarte natural și organic. În special, este un aliment dulce cu zahăr, care nu este tocmai sănătos.
Nu există o indicație precisă cu privire la câte ori puteți mânca Nutella, un lucru de luat în considerare este că două linguri conțin 200 de calorii, 20 de grame de zahăr, 2 grame de proteine și 10,5 grame de grăsimi saturate. Ca toate cremele tartinabile, este bogată în zaharuri și uleiuri și conține cofeină, deși în cantități mici.
Nutella și alte produse tartinabile dulci sunt în medie două până la trei mg de cofeină per porție de două linguri.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă femeilor însărcinate să-și limiteze consumul de această substanță la cel mult 300 mg pe zi, deoarece este descompusă mai puțin rapid de către organism în timpul sarcinii.
Iubitorii de ciocolată în timpul sarcinii ar putea opta pentru ciocolata neagră considerată o gustare excelentă pentru făt. Acest produs ar promova creșterea și dezvoltarea dacă mama ar mânca o cantitate moderată din el, de exemplu 30 de grame pe zi.
Acesta este ceea ce a reieșit dintr-un studiu prezentat la Reuniunea Sarcină din 2016 a Societății de Medicină Materno-Fetală din Atalanta.
Ciocolata neagră ar reduce semnificativ anemia și ar conține colesterol, în plus, servește la menținerea regulată a tensiunii arteriale și poate reduce riscul de sarcină.
Acest produs îmbunătățește în general starea de spirit, reduce sindromul premenstrual, ajută la performanța sexuală și reduce atacurile de cefalee.
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich/ Pexels
În fine, aportul caloric este scăzut în comparație cu alte tipuri de ciocolată, caracteristică care o face ideală de introdus în alimentația gravidei: 30 de grame asigură aproximativ 130 de calorii.
În ceea ce privește beneficiile pentru făt, unii cercetători de la Université Laval Québec City din Canada au implicat 129 de femei însărcinate într-un experiment.
Le-au cerut să consume 30 de grame de ciocolată de diferite tipuri pe zi, atât ciocolată neagră foarte bogată în antioxidanți, cât și ciocolată normală săracă în antioxidanți.
Toate femeile selectate erau expuse riscului de hipertensiune arterială și s-a constatat că, după 12 săptămâni, fluxul sanguin matern către făt s-a îmbunătățit, ceea ce sugerează că un consum moderat de ciocolată în fiecare zi ar putea fi benefic pentru creșterea și dezvoltarea fătului.
Dulciurile în timpul sarcinii trebuie consumate cu moderație deoarece conțin mult zahăr care ridică curba glicemică a organismului. De asemenea, trebuie să fiți atenți la ingredientele pe care le conțin și la modul în care sunt gătite.
De exemplu, ouăle, dacă nu sunt gătite bine, sunt riscante pentru salmonella. Prin urmare, ar trebui evitate dulciurile precum tiramisu (tot din cauza prezenței cafelei), salamul de ciocolată și cremele.
Laptele și untul pot provoca, de asemenea, infecții, cum ar fi listerioza. Este mai bine să nu mănânci toate acele preparate pe bază de lapte, de exemplu smântână, dacă nu ești sigur că sunt făcute cu lapte pasteurizat.
După cum relatează Humanitas, unele ingrediente cu care pot fi preparate deserturi cu lingură sau gustări dulci contribuie la furnizarea unor săruri minerale importante în timpul sarcinii.
De exemplu, iaurtul și ricotta sunt surse excelente de calciu, a căror nevoie crește în timpul sarcinii, carbohidrații integrali sau multicereale precum pâinea de secară, datorită prezenței mari a fibrelor, contribuie la creșterea senzației de sațietate, fructele proaspete oferă zaharuri care servesc palatul, dar cu un plus de vitamine, fibre și săruri minerale, în timp ce fructele uscate, de asemenea, ca creme tartinabile de migdale, arahide, fistic, alune, caju, susan, conține fibre și acizi grași omega 3 utili pentru controlul glicemiei, 80-85% ciocolata neagră extra este o sursă importantă de magneziu și conține o cantitate redusă de zahar în comparație cu ciocolata cu lapte. Ai grijă doar să nu exagerezi cu cantitățile de ciocolată: în timpul sarcinii, pătratele recomandate de ciocolată neagră sunt de maximum 2 pe zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.