Comportament rebel: cum să educi un adolescent

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexel
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexel

Comportamentul rebel este, din păcate pentru părinți, o componentă a adolescenței, care are legătură cu căutarea identității. Dar poți face față fără dramatism.



Unii părinți își pierd pur și simplu controlul când copiii lor devin adolescenți. Își dau seama de schimbarea intereselor lor și se ciocnesc continuu. Astăzi, vrem să vă vorbim despre cum să educați un adolescent cu comportament rebel.

Cel mai important lucru pe care să nu-l uiți niciodată este că ei sunt încă copiii tăi. Au nevoie de atenția și protecția voastră ca părinți. Cu siguranță, în situații de comportament rebel, rolul tău trebuie întărit.

Menține statutul de părinte

Primul pas în corectarea comportamentului rebel al unui adolescent este să înțelegi că nu este momentul să fiți prieteni. Nu trebuie să vă transformați în tirani evident, nu ar fi sănătos. Dar trebuie să fie clar că tu ești adultul responsabil.

Dacă nu mențineți acest rol, copilul dumneavoastră va fi confuz. Este foarte important să stabiliți reguli clare și să le schimbați pe cele care nu funcționează. Respectul trebuie să prevaleze în orice moment.

Cereți părerea copilului dumneavoastră cu privire la anumite subiecte. Dar nu pierde controlul asupra aspectelor care îi pot afecta sănătatea, bunăstarea și educația. Astfel, copilul dumneavoastră va putea alege cum preferă să se îmbrace, dar nu să abandoneze școala pentru că nu vrea să meargă.

Stabiliți reguli clare

Te-ai gândit vreodată că comportamentul rebel al adolescentului tău se datorează faptului că regulile nu sunt clare pentru el? Am menționat mai devreme importanța de a-l face să înțeleagă cine este adultul responsabil. Dar i-ai spus vreodată clar ce se așteaptă de la el?

Ca părinți, dă-i timp să explice ce vrei și ce se așteaptă de la el: notele școlare, comportamentul corect, treburile casnice de făcut. Pentru a fi clar, trebuie să vorbiți clar despre asta cu copilul dumneavoastră.

Uneori să vezi o cameră dezordonată, cu haine peste tot, ca un semn de rebeliune nu este neapărat corect dacă nu ai spus niciodată clar că acesta este un comportament de evitat. Comunicați clar și calm ceea ce considerați comportament acceptabil și ce nu este.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-6594304-1_02044600.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexel

Clarificați consecințele

Comportamentul rebel al unui adolescent se manifestă prin țipete, înjurături și lipsă de reguli în casă. Din acest motiv este necesar să se stabilească consecințe adecvate pentru eșecul producerii.

Rețineți că adolescența este etapa rebeliunii prin excelență. Copiii contestă limitele regulii pentru a vedea cât de departe se pot împinge. Odată ce ați ajuns în punctul în care regula a fost încălcată, trebuie să impuneți o pedeapsă care contează de fapt pentru ei.

Poți să iei ceva ce îi place, dar fără a provoca traume. Exemple bune sunt telefonul mobil sau consola de jocuri video. Sau suspendați-vă permisul pentru o activitate dacă nu vă afectează restul atribuțiilor.

Odată ce pedeapsa a fost decisă, nu acceptați niciun compromis sau negociere. Baieții pot fi foarte convingători și mai ales insistenți. Amintiți-vă că orice pedeapsă care nu este respectată este o altă încălcare a regulii.

Păstrați respectul reciproc

Dacă comportamentul copilului tău include lipsă de respect, nu ar trebui să te îndrăgostești de jocul lui. Să-i spui lucruri neplăcute îți poate strica relația și nu asta vrei.

Trebuie să rămâi mereu calm. Dacă ești nervos, este mai bine să amâni conversația până când ești mai calm. Când vorbești cu copilul tău câteva ore mai târziu, este probabil să-și ceară scuze. În acest moment, acceptați scuzele și alegeți pedeapsa potrivită.

Nu lua comportamentul rebel al adolescentului tău personal

Comportamentul rebel este unul dintre modurile tinerilor de a descoperi lumea. Amintiți-vă că se află într-o etapă în care descoperă realitatea, își caută identitatea și descoperă ceea ce îi place.

Cel mai rău lucru la care te poți gândi este că o face intenționat pentru a te ciudă. Dă-i timp să înțeleagă și să vorbească cu tine. Vei vedea că în timp își va putea găsi locul în lume, nu fără îndoieli și întrebări.

Adolescența este o perioadă marcată de schimbări rapide și de căutarea identității personale.

Comportamentul rebel este adesea o parte a acestui proces, dar poate fi provocator pentru părinți și educatori. Gestionarea acestui comportament cu înțelepciune și răbdare poate ajuta la dezvoltarea unui adolescent echilibrat și responsabil.

Iată câteva strategii pentru a educa un adolescent cu comportament rebel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Parenting





DC Media Group Audience
pixel