Concluzia studiului „sarcina cu trei saci”: „Acest comportament matern dezvoltă inteligența copilului”

Data publicării:
Concluzia studiului „sarcina cu trei saci”: „Acest comportament matern dezvoltă inteligența copilului” / FOTO: freepik.com @bedya
Concluzia studiului „sarcina cu trei saci”: „Acest comportament matern dezvoltă inteligența copilului” / FOTO: freepik.com @bedya

Comportamentul matern care stimulează inteligența copilului, potrivit unui studiu.



Afecțiunea și sprijinul matern au un rol important în dezvoltarea cognitivă a copiilor. Mai mult decât atât, cercetările recente arată că această implicare are un impact semnificativ asupra inteligenței generale a copilului, efect care poate persista până la sfârșitul copilăriei.

Un studiu publicat în revista Intelligence, citat de parents.fr, a analizat modul în care implicarea activă a mamelor în stimularea cognitivă a copiilor influențează dezvoltarea intelectuală pe termen lung.

Cercetătorii au folosit date din Early Head Start Research and Evaluation Study (EHSRE), desfășurat între 1996 și 2010, pe un eșantion de 1.075 de copii.

Scopul studiului a fost să examineze efectul sprijinului matern asupra inteligenței generale a copiilor, monitorizați de la vârsta de 14 luni până la 10 ani.

Rezultatele subliniază importanța afecțiunii și susținerii oferite de mamă în primii ani de viață pentru o dezvoltare cognitivă sănătoasă și robustă.

CITEȘTE ȘI Cinci indicii pentru a nu confunda ADHD-ul cu abilitățile înalte: Ce trebuie să observe urgent orice părinte

Sprijinul matern stimulează dezvoltarea inteligenței copilului

SURSA FOTO: freepik.com @nataliaderiabina

Sprijinul matern a fost evaluat prin intermediul exercițiului „sarcina cu trei saci”, un joc filmat în care au fost observate interacțiunile dintre mamă și copil folosind diferite jucării.

Aceste interacțiuni au fost analizate pe baza a trei criterii: sensibilitatea parentală, stimularea cognitivă și aprecierea pozitivă a copilului.

Rezultatele studiului au arătat că micuții ale căror mame manifestau mai multă afecțiune au obținut scoruri mai ridicate la testele de inteligență generală.

Evaluările au inclus teste de vocabular, măsurători ale dezvoltării mentale și observarea gesturilor timpurii.

Acest efect pozitiv asupra inteligenței a fost vizibil încă din primii ani de viață, însă, potrivit autorului studiului, Curtis Dunkel, „influența sprijinului matern se diminuează odată cu înaintarea în vârstă, când diferențele de inteligență sunt influențate în principal de factorii genetici”.

Temperamentul copilului contează

SURSA FOTO: freepik.com @dotshock

Cercetarea a evidențiat și faptul că temperamentul copilului joacă un rol important în această relație.

Copiii mai receptivi la stimularea cognitivă oferită de mame au primit mai mult sprijin, ceea ce a favorizat o dezvoltare intelectuală accelerată.

Chiar și după ajustarea datelor în funcție de variabile precum inteligența maternă și temperamentul copilului, sprijinul oferit de mamă a rămas un factor semnificativ în dezvoltarea inteligenței generale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel