Condiții ca în Evul Mediu la o grădiniță din România. Părinții, revoltați: „Dezastru! Copiii merg la toalete ca pe timpuri” / VIDEO

Data publicării:
Condiții ca în Evul Mediu la o grădiniță din România. Părinții, revoltați: „Dezastru! Copiii merg la toalete ca pe timpuri” / VIDEO
EXCLUSIV
Condiții ca în Evul Mediu la o grădiniță din România. Părinții, revoltați: „Dezastru! Copiii merg la toalete ca pe timpuri” / VIDEO

Situație revoltătoare la o grădiniță dintr-o comună din județul Botoșani. În 2024, zeci de copilași sunt nevoiți să meargă la toalete ca în Evul Mediu.



În unele sate din România, încă există situații revoltătoare în ceea ce privește condițiile sanitare la școli. Deși suntem în secolul XXI și educația ar trebui să se desfășoare într-un mediu sigur și igienic, mulți copii se confruntă cu realități crunte. Toaletele în fundul curții la școală sunt o problemă persistentă în multe comunități rurale, unde infrastructura este precară și resursele sunt limitate. Acest lucru nu doar că afectează confortul copiilor, ci și îi expune unor riscuri pentru sănătate.

Toaletele în fundul curții pot fi insalubre, neprotejate împotriva condițiilor meteorologice extreme și pot constitui un factor de risc pentru îmbolnăviri. Situația este cu atât mai alarmantă cu cât există resurse disponibile pentru a îmbunătăți infrastructura școlară, însă adesea lipsesc prioritățile și gestionarea corectă a fondurilor. Printr-o astfel de situație trec niște copii din județul Botoșani, care sunt nevoiți să meargă la grădiniță în condiții deplorabile. Grădiniţa din satul Viţcani vine  parcă din trecut. Unitatea nu are gard decât pe o latură, iar grupul sanitar parcă vine din Evul Mediu – cu lumina care pătrunde prin tavanul găurit, în closete turceşti. Iar copii se spală tot la lighean, ca acum un secol, pentru că vechiul hidrofor s-a stricat şi nu a mai fost înlocuit.

Părinții sunt revoltați de situația prin care trebuie să treacă cei mici. O mămică, proaspăt întoarsă din Germania, spune că de nevoie își va duce copiii la o grădiniță dintr-o altă comună.

„Este dezastru baia. Copiii merg la toalete ca pe timpuri. I-am dus și nu vor să meargă la toalete în curte, dar nu vor, ei îs învățată la baie. Nu i-am mai dus. Promisiuni… din toamnă. Dar nu se face nimic. O să-i mut. Ori la Cândești, dar nu sunt locuri, dacă nu în altă comună. Sunt copii aici. S-au învățat așa alte familii. Baia este cea mai mare problemă”, a declarat pentru Părinți și Pitici o mămică revoltată.

„Educatorii, învățătorii și profesorii sunt oameni cu suflet, care se ocupă de copii”

Educatorii se implică, însă în limita în care pot.

“Am făcut adrese către primărie, prin care cele două grădinițe, este vorba și despre grădinița cu program normal Talpa, care la fel are toalete în exterior. Au fost numeroase adrese prin care și de către Ministerul Educației s-au cerut situații de grădinițe cu toalete în exterior și noi suntem prinși în adresele respective. Școala se ocupă doar de procesul instructiv educativ, nu se ocupă de investiții. Acestea se realizează la nivelul UAT-urilor, mai mult de atât noi nu putem face. Trebuie depuse proiecte, iar acestea sunt depuse deUAT-uri prin PNRR etc. Nu sunt bani. În anul bugetar 2024 au apărut pe lista de investiții construirea gardului împrejmuitor la școala din centru. Atât. S-a încercat printr-un program prin fondul de mediu, dar acolo se merge pe principiul primul venit primul servit. Nu s-au încărcat la timp toate documentele. La Grădiniță Vițcani sunt înscriși un număr de 16 copii, iar la Talpa 14, în anul școlar 2023-2024. Părinții s-au plâns. Dar ce putem face? Nu ține de noi ca și instituție de învățământ, ține de primărie. Anul trecut prin proiectul de la Minister 8 grădinițe din comuna Ungureni, sunt prinse în aceste investiții prin Minister. Eu de când sunt director am găsit făcută o fosă dar în deal de grădinița. Adică dacă dai drumul la apă, apă curge dar îți vine înapoi și iese în grădiniță. Nu știu cum s-a făcut proiectul atunci, cu foarte mulți ani în urmă. La nivelul școlii, nu doar educatorii, și învățătorii și profesorii sunt oameni cu suflet, care se ocupă de copii, au grijă de copii. Asta este menirea noastră. Să ne ocupăm de copii, de siguranța lor în măsura în care putem”, a declarat pentru Părinți și Pitici, Elena Cristina Cobzaru, directorul școlii gimnaziale nr 1 Cândești.

„Nu viceprimarul e gospodarul comunității alături de primar?!”

Primarul spune că a tot încercat să rezolve această problemă, însă nu sunt fonduri, iar prin proiecte nu a reușit să obțină nimic până acum.

“Când am preluat mandatul aceste școli nu erau prinse pe inventar. Ca să le inventariez și să putem face intabularea a trebuit să fac expertiză tehnică pentru că nu s-au mai găsit nici hârtii doveditoare. A fost construită prin 2000 - 2001. Prioritar este învățământul pentru ca este viitorul nostru. Am făcut proiect pentru eficientizare energetică. Am încercat să l depunem pe AFM în decembrie. Pentru că fondurile s-au epuizat timp de 6 luni, consultantul de la Iași nu a reușit să încarce documentele pentru ambele școli. Și a rămas să l așteptăm alt program. Încercăm să facem tot posibilul să le facem. Dar din fonduri proprii, având comunitatea mică, nu avem. Doar prin programe. Acum avem un proiect cu gardul școlii. E treaba viceprimarului, i-am spus să facă. Nu viceprimarul e gospodarul comunității alături de primar?! Cum primim fonduri pe AFM facem. Proiectul este făcut, așteptăm finanțare”, a declarat pentru Părinți și Pitici primarul comunei, Ștefan Coțofrec.

A crescut numărul școlilor cu toalete în curte

Din păcate, situația este revoltătoare la nivelul întregii țări. În 2024 sunt cu 20% mai multe școli cu latrină, decât declara ministrul Educației la începutul anului școlar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





pixel