Constipația la nou-născuți: sfaturi pentru a o combate

Data publicării:
Fotografie de la Spencer Selover/ Pexels
Fotografie de la Spencer Selover/ Pexels

Înainte de a vorbi despre constipație la nou-născuți să încercăm să înțelegem ce este de fapt constipația și când putem spune că un copil este constipat.



Constipația nu este o boală organică, ci o tulburare funcțională și în general ușurează sau dispare prin schimbarea obiceiurilor alimentare, introducerea mai multor fructe, legume și fibre și lichide și ducând o viață mai activă.

Nu depinde atât de frecvența evacuărilor cât de consistența scaunelor. Dar când putem vorbi despre constipație la nou-născuți  Cum îi putem ajuta și când trebuie să mergem la pediatru?

Când un nou-născut este considerat constipat?

Pediatrii vorbesc despre constipație atunci când un nou-născut care nu evacuează timp de 3/4 zile este deranjat, plânge, forțează și simte durere, apoi elimină scaune uscate, dure.

Citește și: Este bună apa carbogazoasă pentru copii? Mai multe dezavantaje pe care ar trebui să le știi

Cât timp poate trece un nou-născut fără să evacueze?

Depinde. Unii bebeluși evacuează în fiecare zi, alții la două zile, alții nu pot evacua nici măcar la trei sau patru zile fără să sufere sau să aibă probleme.

 Ce cauzează constipația la nou-născuți?

La nou-născut, constipația este o tulburare foarte frecventă și apare atunci când structura intestinului nu este încă complet formată și, prin urmare, nu funcționează complet eficient, în timp ce este mai puțin frecventă la copiii alăptați.

În schimb, este mai frecventă la acei bebeluși care sunt hrăniți cu biberonul, din cauza lipsei de lactuloză, un zahăr prezent în mod natural în laptele matern care ajută la reglarea intestinelor.

Constipație la nou-născut, ce trebuie făcut?

Dacă au trecut câteva zile de la ultima evacuare și modificările dietetice s-au dovedit ineficiente, se poate folosi un supozitor cu glicerină sau o pipetă cu miere. 

Amintiți-vă că aceste remedii trebuie considerate doar ocazionale și nu trebuie utilizate în mod regulat. Nu utilizați uleiuri, laxative sau alte remedii casnice.

Dacă copilul reușește să mențină poziția șezut, încearcă să interceptezi semnalele că trebuie să evacueze. De multe ori constipația ia naștere din dorința lui de a se reține. 

De asemenea, medicul pediatru îți va arăta cum să faci masajul care ajută nou-născutul în caz de colici sau constipație; după ce ați așezat bebelușul pe spate și gol, într-o cameră caldă și confortabilă, faceți desene circulare pe burtică folosind ulei pentru bebeluși, apoi luați picioarele și mișcați-le simulând bicicleta, aducându-le la piept și apoi întinzându-le.

Citește și: Cele mai bune moduri de a calma un copil care plânge

Ce să nu faci

- Stimularea rectală folosind metode „do-it-yourself” cum ar fi tulpini de pătrunjel, vârfuri de termometru sau tampoane de bumbac sau orice alt obiect;

- Purgative sau laxative pentru că, pe lângă faptul că sunt foarte periculoase pentru intestinul delicat al bebelușului, ar provoca disconfort și dureri în burtă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel