Consultantul certificat în somnul bebelușului și al copilului mic, de până la 6 ani, Diana Rațiu a vorbit la Părinți Prezenți despre cele mai presante probleme cu care se confruntă părinții în ceea ce privește somnul copiilor.
Diana Rațiu a subliniat că una dintre principalele provocări este stabilirea unui program adecvat pentru somn. Printre alte aspecte ridicate de expertă se numără asocierile de somn, care reprezintă o altă problemă provocatoare pentru părinți. Totodată, ea a menționat și regresiile în somn și somnurile scurte din timpul zilei ca fiind problematice.
„Cele mai presante sunt cele legate de program. E foarte greu să nimerești acel program, dacă nu ai minimum de informație și este o problemă rândul părinților. Prea mult somn, prea puțin, la ore nepotrivite, suntem tentați să numărăm încontinuu și să ne gândim la cantitatea de somn, dar nu prea ne gândim la calitate. E importantă și calitatea.
O altă speță ar mai fi cea legată de asocierile de somn, cu siguranță una dintre cele mai provocatoare. O alta legată de regresii. Aș mai zice chiar și somnurile scurte din zi. Pentru că foarte mulți copii, în primul an și jumătate de viață, se confruntă cu acele somnuri scurte, de 30-40 minute. Și atunci, tentația ta, ca părinte, este să trăiești cu impresia că copilul tău e veșnic obosit, că el niciodată nu doarme mai mult de atât”, a spus Diana Rațiu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @stocky01
Diana Rațiu a fost întrebată de gazda emisiunii Loredana Iriciuc dacă a remarcat vreo schimbare în obiceiurile de somn ale copiilor în ultimii ani, având în vedere stilul de viață tot mai haotic al părinților. Experta a subliniat că a observat un trend pozitiv în acest sens.
„Pot să zic că am observat un trend pozitiv. Pentru că a luat amploare trendul acesta de a te informa despre somn, în ideea în care ne-am certificat tot mai mulți în zona aceasta, suntem tot mai mulți consultanți certificați în somnul copilului în România. Un lucru bun, zic eu, pentru că noi, de fapt, încercăm să educăm pe partea asta, să venim cu informațiile pe care acum câțiva ani nu le avea mai nimeni și să încercăm să transmitem ideea asta că în momentul în care avem un bebeluș trebuie să existe această igienă a somnului. Despre asta este vorba: igienă, disciplină, un cumul de factori.
Într-adevăr, mai e mult de lucru să ajungem unde trebuie să ajungem și să scăpăm de acele mituri de care povesteam. Dar, eu văd un trend pozitiv. Deci, e de bine, chiar dacă avem un stil haotic și suntem tot mai prinși în diverse lucruri.
Mi se pare că atunci când avem un copil, rolul de părinte își face loc mai bine, adică parcă nu mai ești la fel de focusat pe carieră în primii 2 ani și te focusezi doar pe copil sau deja după 2 ani te gândești la variante de a-ți face un business propriu tocmai ca să ai mai mult timp cu copilul. Era un studiu în România care spunea că femeile după ce devin mame se îndreaptă foarte mult către ideea de a deveni antreprenoare. Tocmai de asta ca să aibă mai mult timp cu copilul.
Mă bucur mult să văd că reușim să aducem odihna în fiecare familie și reușim practic să transmitem ideea că somnul este o piesă foarte importantă în creșterea și în dezvoltarea copilului”, a precizat experta.
SURSA FOTO: freepik.com @tan4ikk
Consultantul în somn a făcut o paralelă importantă între calitatea somnului și performanțele școlare, evidențiind că un copil care nu are un somn adecvat poate avea dificultăți în a se concentra și în a-și desfășura activitățile zilnice la școală.
„Un copil care doarme bine este un copil sănătos, este un copil care se dezvoltă armonios, este un copil care se poate focusa, se poate concentra.
Asta, apropo, făcând o paralelă cu copiii care ajung la școală și le cade capul pe bancă. Asta pentru că ei vin deja cu un bagaj în care n-au dormit suficient sau au fost puși la somn foarte târziu. Că și asta e o speță: suntem tentați să culcăm copiii odată cu noi. Ceea ce nu este o alegere tocmai corectă și bună pentru ei, pentru că, repet, nevoile lor sunt diferite.
Ca adult, ai recomandare să te culci la 22:00 ca să prinzi valul de somn bun până în 00:00. Teoretic s-ar reface neuronii și e de bine pentru noi. E logic că și pentru copil, o oră de culcare devreme îl ajută să prindă acele ore bune de somn profund în care se reface corpul, se refac celulele, țesuturile, ajută pe partea de sistem imunitar.
Și atunci, e important să ne focusăm pe partea de somn, să-l aducem la rang de mâncare. Noi suntem tentați să ne focusăm acolo, pe mâncare multă, pe lapte mult. Dar, să ridicăm un pic și somnul, pentru că e foarte important. Mâncarea este hrana corpului și somnul e hrana creierului. Dacă aducem acest echilibru în viața copilului, direcția ar trebui să fie una bună!”, a mai spus Diana Rațiu.
Urmăriți emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.