Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik@pressfoto
Foto: Freepik@pressfoto

Avocatul Cuculis Adrian face lumină în problema contractului educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? La aceste întrebări vă oferim mai jos explicația juridică și răspunsurișe aferente.



”Au început să apară niște întrebări îngrijorătoare: Dacă trebuie semnat contractul în raport cu Legea 198 cu privire la învățământul preuniversitar sau dacă NU trebuie semnat contractul educațional. Și mai mult, ce se întâmplă dacă se semnează contractul educațional și ce se întâmplă dacă se refuză semnarea contractului. Vreau să lămurim treaba aceasta. Lucrurile stau în felul următor”, a specificat avocatul Adrian Cuculis pe pagina sa de socializare unde oferă consultanță și sfaturi juridice.

Art. 148 din Legea 198/2023 ne spune astfel: În cadrul răspunderii contravenționale următoarele fapte constituie contravenții în măsura în care nu sunt sunt săvârșite în așa fel încât să se constituie infracțiune și se sancționează după cum urmează: 

a) nerespectarea dispoziţiilor art. 14 alin. (1), din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la programul şcolar, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.

Hai să identificăm prima eroare structurală. Aici vorbim despre culpă. Culpa, în principal este săvârșirea unei fapte fără intenție, ori interzicerea nu poate fi o culpă, ci este vorba despre o intenție directă. 

Prevederea se aplică şi în cazul refuzului semnării contractului  educaţional prevăzut la art. 14 alin. (4);

Mi se pare interesant că în această lege, oamenii ăștia NU MAI CURAJUL nici măcar să ne numească PĂRINȚI, ceea ce mi se pare dubios. Noi suntem „BENEFICIARI SECUNDARI AI SISTEMULUI DE ÎNVĂȚĂMÂNT” care au obligația de a semna contractul educațional. 

Concluzia avocatului Cuculis

Având în vedere cele descrise de mai sus, Cuculis a completat: ”Obligația de semnare a contractului educațional derivă din Lege. Problema se pune în felul următor:

Copilul poate să pățească ceva dacă noi NU SEMNĂM?

Răspunsul este NU

 ”Copilului nu-i poate fi imputată niciun fel de sancțiune disciplinară”

Spre sfârșitul intervenție sale video, avocatul Cuculis a mai subliniat: ”Dacă vrem să îl semnăm, bine, dacă nu, iarăși bine”.

Dar amenda? Pot părinții să fie sancționați cu amendă dacă refuză să semneze contractul?

Răspunsul este: NU

”Haideți  să ne uităm cine poate să vă dea amendă în ipoteza în care NU semnați. Practic la aceeași răspundere contravențională se arată foarte clar că ”constatarea se face de către persoanele care au atribuții de control din cadrul DJIP/DMBIP sau al Ministerului Educației, în urma sesizării formulate de consiliul de administrație al unității de învățământ sau de către beneficiarii primari ori părinții/reprezentanții legali ai acestora”.

Ori, decizia de înființare a DJIP-ului a fost amânată pentru anul 2025-2026. Deci, oricum aceste SANCȚIUNI NU POT FI APLICATE”, a clarificat avocat Cuculis.

Potrivit avocatului, dacă nu semnați contractul educațional NU pățiți nimic și nici nu vă poate da nimeni vreo amendă. Prevederile legale din acest contract sunt ABSOLUT NECONSTITUȚIONALE.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel