Ce să faci când copilul tău te lovește: e bine să te aperi de copiii violenți sau să îi lași să facă asta deoarece e o joacă? De ce își lovesc copiii părinții? Sunt câteva întrebări la care veți descoperi răspunsurile în cele ce urmează.
Sunt situații care, oricât am încerca să le anticipăm sau să le evităm, oricum vor apărea. Printre acestea se numără cu siguranță felul în care copiii cuiva se comportă, care nu depinde doar de învățăturile părinților. De aceea, într-o zi, ar putea fi util să știi ce să faci când copilul tău te lovește!
În plus, un comportament observat la unii părinți, este cu siguranță situația în care însuși părintele în îndeamnă pe copil să lovească jucăria care a cazut pe jos, sau ușa de care s-a lovit. GREȘIT! Acest comportament, această învățătură, nu face decât să implementeze copilului ideea că atunci când cineva sau ceva te deranjează, răspunsul cel mai potrivit este SĂ ÎL BAȚI.
Mulți părinți sau oameni în general tind să dea o explicație aparent logică, dar pripită: pentru că văd părinții făcând asta. Adică, potrivit unora, dacă un copil lovește este pentru că a văzut în casă acest tip de comportament și prin urmare a luat exemplu.
Dacă în principiu nu este cu totul greșit să spunem că copiii urmează exemplul părinților, aceasta nu poate fi explicația absolută pentru orice, pentru că chiar și cei mici nu sunt influențați doar de mediul înconjurător (alte rude, prieteni, tovarăși, chiar și TV și jocuri video), dar au și propria lor personalitate și propriul mod de a exprima emoțiile și de a decoda situațiile. Pentru a ști ce să faci când copilul tău te lovește, poate fi util să înțelegi de ce o face!
Așadar, așa cum am spus, înțelegerea a ”de ce te lovește copilul tău” este primul pas pentru a evita situația. Dacă varianta cu „exemplu” în familie a fost deja eliminată - adică părinții nu folosesc violență fizică, nici cu copiii lor, nici între ei - puteți analiza mediul înconjurător, inclusiv desene animate, seriale TV sau jocuri cu care copiii pe care îi compară. Uneori, cei mici au tendința de a reproduce comportamente pe care le văd pentru a le dovedi, sau pentru că cred că au dreptate, caz în care este suficient să le explici că este un fapt foarte grav.
Dacă, însă, manifestarea violenței are loc în timpul unei crize și este însoțită de alte atitudini, poate fi necesar să se investigheze mai amănunțit, poate cu ajutorul unui specialist. Un eveniment petrecut la școală, o teamă, un resentiment față de părinți, dar și o neurodivergență pot provoca o explozie de furie completată cu pumni/ lovituri/ mușcături.
A răspunde cu violență înseamnă a o justifica: asta nu înseamnă că trebuie să suporți gestul copilului fără a i se opune. Dacă, deși a explicat că nu este o modalitate de a comunica, el sau ea continuă să te lovească, trece la faza a doua. Nu stați să fiți bătuți, nici măcar în joacă, ci îndepărtați-vă. Pune o altă persoană să intervină, să asigure copilul, să-ți declare opoziția.
De fapt, copilul trebuie să înțeleagă că folosirea violenței jignește și îi rănește pe oameni, motiv pentru care cea mai bună soluție este să vorbești mereu despre asta. Când sunt mici, înțeleg foarte repede și sunt într-o etapă în care nu vor să-și rănească părinții: o îmbrățișare poate calma uneori o situație dificilă și poate fi o opțiune bună.
De multe ori ridicarea mâinilor asupra unei alte persoane este o modalitate de a comunica, oricât de rău ar părea. Alteori, așa cum se poate întâmpla copiilor cu autism în cazul unei crize, este o modalitate de a scăpa de suprasolicitarea emoțională și de a o face într-un loc sigur. Prin urmare, deși este adesea o manifestare a nevoii din partea copilului, aceasta nu înseamnă că trebuie acceptată fără suferință.
Dacă episoadele vin din cauza supraîncărcării, puteți încerca să le preveniți evitând-o. Dacă, totuși, a devenit un obicei, cel mai bun mod de a-l opri este să vorbești cu copilul și să-i spui că este rănit și supărat, propunându-i alternative pentru atunci când simte la fel ca în acel moment. Ridicarea mâinilor nu este niciodată un curs bun de acțiune!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.