Astăzi, tot mai mulți copii se confruntă cu dificultăți de învățare. Ca părinți avem datoria să-i sprijinim și să-i ajutăm, să îi împiedicăm să renunțe și să-și piardă interesul pentru educație.
Din ce în ce mai mulți copii din întreaga lume se confruntă cu dificultăți de învățare. Cu toate acestea, motivarea acestora să promoveze anumite materii nu este imposibilă. Dislexia, discalculia, tulburarea de deficit de atenție și alte probleme nu sunt impedimente în progresul în educație.
În mod clar, ne referim la copiii care prelucrează informațiile altfel decât alții. Prin urmare, necesită mai mult angajament, efort și motivație. Toate acestea, ca să nu mai vorbim de timp și răbdare sporite. Factori care, fără îndoială, ar trebui să colaboreze cu părinții lor.
Frica de eșec, frustrarea constantă, lipsa de înțelegere și problemele emoționale sunt pietrele de temelie ale eșecului în procesul de învățare. Cel puțin așa spun diverse studii care au fost efectuate pe această temă. Acest lucru se reflectă în intenția de a abandona școala, de a evita o experiență sau de a nega complicația.
Copiii experimentează o dorință constantă de a învăța. De fapt, misiunea ta este să alimentezi acea dorință. Dar cum să reaprinzi apetitul pentru cunoaștere și să hrănești curiozitatea?
- Însoțiți-i în procesul de învățare. Dacă copilul simte că părinții lui sunt implicați, motivația crește în ciuda dificultăților. Prin urmare, fă-ți timp și fii conștient de progresul și eșecurile lor. Nu este vorba despre rezolvarea problemelor, ci despre a vorbi despre ele și a căuta răspunsuri la obstacole. Sprijină-l, dar nu face ceea ce nu poate face în locul lui.
Foto: Andrea Piaquadio/ Pexels
- Crește-i stima de sine. Important este să-i evidențiezi abilitățile în orice moment. Sărbătorește-și succesele și cultivă pasiunile în interiorul și în afara școlii. Activitățile extrașcolare pot fi de mare ajutor, atâta timp cât știi să le folosești pentru a stimula învățarea. Ei bine, așa va înțelege că este foarte capabil și va fi încurajat să încerce. Amintiți-vă întotdeauna să prețuiți angajamentul lor.
- Seamăna persistență și tenacitate. Explică-i că, deși poate face față momentelor diferite și se confruntă cu mai multe obstacole decât semenii săi, el este la fel de capabil ca și alții. Cheia este să încerci, din nou și din nou. Fără teamă de eșec, pentru că sunt multe de învățat din greșeli. Persistență, noroc sau inteligență, lumea aparține celor care încearcă! Amintește-le mereu că geniile devin, nu se nasc.
- Dragoste și respect, întotdeauna. Indiferent de succesele și eșecurile sale, copilul tău are nevoie de tine lângă el. Conectează-te cu el, acceptă-l și oferă-i sprijin și companie în orice situație.
Foto: August de Richelieu/ Pexels
- Recompensează ceea ce a învățat, nu realizările academice. Nu trimiteți mesaje greșite copilului dumneavoastră. Scopul nu este de a obține cele mai bune note la școală, ci de a învăța. În caz contrar, copilul va crede că efortul nu servește niciunui scop decât atingerea succesului academic, ceea ce îl va frustra.
- Lasă-l să aleagă condiții favorabile. Lăsați copilul să aleagă momentul din zi în care preferă să studieze și să-și facă temele. De asemenea, că este capabil să aleagă locul potrivit, pentru că în acest fel se va simți stăpân pe anumite situații. Astfel, copilul capătă mândrie și motivație.
Răbdarea este piatra de temelie pentru ca părinții și copiii să se bucure de această călătorie lungă, dificilă, dar plină de satisfacții. Ei bine, chiar dacă vor fi multe obstacole de depășit, motivația îl va împinge pe cel mic să învețe și să se dezvolte. Și nimic nu este la fel de minunat ca un minor cu abilitatea de a vedea lumea altfel.
Este esențial să menținem motivația copilului ridicată. Pentru a face acest lucru, trebuie să înțelegeți că problemele de învățare pot fi rezolvate și depășite. Dar nu totul trebuie să se învârtă neapărat în jurul acestei dificultăți.
Mai mult, ca părinți trebuie să ne asigurăm de ceva de bază: copiii noștri trebuie să aibă tot ce le trebuie pentru a se îmbunătăți. Dar acest lucru nu înseamnă niciodată că iluzia și dorința de a continua să învețe și să se perfecționeze moare încet, ci mai degrabă că se ridică din cenușă ca un Phoenix.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.