Copii impertinenți și neascultători? Câteva sfaturi utile pentru a le corecta comportamentul

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Copilul tău, la vârsta de 3-4 ani, devine brusc sfidător față de tine și a obține ceva de la el este o provocare de fiecare dată? Nu-ți face griji: iată câteva sfaturi pentru a învăța cum să gestionezi cel mai bine acest moment dificil, dar absolut natural în procesul de creștere al micuțului.



Copilul tău de 3-4 ani refuză să părăsească casa unui prieten după o după-amiază petrecută împreună, ignoră cererile tale de a-și pune jucăriile deoparte și continuă să le trântească, în ciuda mustrării tale? Se pare că te ignoră, că nu te ascultă chiar dacă țipi? De ce a devenit atât de sfidător cu tine?

Dacă copilul tău este preșcolar, el este mai puțin dependent de tine decât era atunci când era bebeluș și acum are o identitate mai puternică și mai sigură. Prin urmare, el poate dezvolta o tentă rebelă.

„Provocarea este modul în care se afirmă un preșcolar”, spune Susanne Ayers Denham, profesor de psihologie la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia.

Ce să faci în astfel de situații?

1 - Fii înțelegător 

Când îi ceri copilului tău de 3-4 ani să vină să mănânce, el răspunde „Nu acum!” și apoi plânge când îl forțezi să meargă la masă, încearcă să te pui în pielea lui. Îmbrățișează-l și spune-i că știi că e greu să-și părăsești prietenii și jocurile, dar că prânzul este gata și trebuie să plecăm. Ideea este să-i arăți copilului că, în loc să faci parte din problemă, ești de partea lui. Încearcă să nu te enervezi, fii amabil, dar ferm și hotărât.

2 - Stabiliți limite

Preșcolarii au nevoie – și chiar vor – de limite, așa că setează-le pentru binele lui. Explicați-i lucrurile, astfel încât să înțeleagă: „Dacă ești supărat, nu-ți lovi prietenii, ci spune-le că îți dorești jucăriile înapoi” sau: „Amintește-ți, trebuie să mă ții mereu de mână în parcare”.

Dacă copilul dumneavoastră are probleme în a respecta regulile (ca orice copil), lucrați la soluții. De exemplu, dacă își lovește sora mai mică pentru că se simte exclus de tine, găsește o modalitate de a-i acorda „timpul special” pe care să îl petreacă exclusiv cu tine.

2. Fotografie... (pexels-pixabay-256657-1_76094900.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

3 - Întăriți comportamentul pozitiv

În loc să acordați atenție copilului dvs. numai atunci când acesta se comportă prost, asigurați-vă că îi observați și comportamentele pozitive. Un simplu „Mulțumesc că ți-ai închis haina” sau „Te-ai jucat foarte frumos cu sora ta” îl va încuraja să continue pe această linie.

4 - Criticați comportamentele, nu persoana.

Când sunteți tentat să-l certați, asigurați-vă că vă referiți la comportamentul neadecvat și nu la persoana copilului dumneavoastră. Așa că evita să spui lucruri precum „Ești atât de neîndemânatic” sau „Întotdeauna ai probleme”.

5 - Învață-l să se controleze

De asemenea, amintește-ți că a-ți disciplina copilul preșcolar nu înseamnă să-l controlezi, ci să-l înveți să se controleze. Pedeapsa l-ar putea face să se comporte bine pe termen scurt, dar numai de teama de a nu fi pedepsit din nou. Este mult mai bine ca copilul tău să facă ceea ce trebuie pentru că își dorește cu adevărat, pentru că îi face ziua mai bună sau îl face să se simtă bine.

1. Fotografie... (pexels-ethan-zuniga-2658916_23094900.jpg)

Foto: Alexander Dummer/ Pexels

6 - Folosiți time-out-urile în mod pozitiv 

Când vezi copilul nervos și gata să  explodeze, oprește totul și ajută-l să se calmeze. Du-l pe o canapea confortabilă sau în colțul lui preferat din dormitor unde se poate liniști și liniști.

7 - Dă-i încrederea necesară și șansa să aleagă

Oferă-i ocazia să facă propriile alegeri și să-și exercite autonomia. În loc să-i ceri să poarte blugii pe care i-ai ales, lasă-l să aleagă dintre perechile de blugi pe care le-ai selectat deja.

Întreabă-l dacă vrea mazăre sau fasole verde la cină și care dintre cele două povești  vrea să o citești înainte de culcare. Încearcă să-i spui ce poate face, în loc de ceea ce nu poate face.

În loc să spui „Nu folosi mingea în casă!”, spune: „Hai să ieșim afară și să jucăm fotbal”. Dacă vrea un cornet de înghețată înainte de cină, spune-i că poate avea unul după ce mănâncă.

Dacă preșcolarul tău vrea să poarte un hanorac cu dungi verzi cu pantaloni scurți cu dungi portocalii, care este răul? 

Dacă vrea vafe la prânz și unt de arahide și jeleu la micul dejun, este chiar atât de important? 

Faceți o selecție asupra lucrurilor cu adevărat fundamentale la care nu doriți să faceți compromisuri și închideți ochii la cele mai „superficiale”.

8 - Distrageți atenția și deturnați 

Evitați situațiile care ar putea declanșa o provocare pentru copilul dvs. De ce să-l duci la un restaurant elegant când te-ai putea întâlni cu prietenul tău făcând un picnic în parc? 

Cât de realist este să te aștepți ca el să se comporte cu răbdare într-un magazin de îmbrăcăminte sau să rămână calm în timpul unei întâlniri de câteva ore? Dacă te afli într-o situație dificilă, folosește distracția pentru a evita o „coliziune” cu el.

Dacă vă plimbați prin mall și observați un magazin de jucării care vă înnebunește copilul, îndreptați-l rapid într-o altă direcție sau distrați-i atenția. 

9 - Respectă-i vârsta și stadiul

Când îi ceri copilului tău de 3-4 ani să-și facă patul sau să măture veranda, asigură-te că știe cum. Fă-ți timp să-l înveți noi sarcini și fă-le cu el până devine independent.

Uneori, ceea ce pare a fi o provocare este doar incapacitatea de a-și urma o responsabilitate prea dificilă pentru el. Și respectă lumea unică în care trăiește, mai ales modul în care percepe timpul.

În loc să-l târâi departe în timp ce se joacă pentru a intra în mașină, dă-l un preaviz cu câteva minute pentru a-l ajuta să schimbe activitățile. („Vom pleca în cinci minute, așa că vă rog să terminați ceea ce faceți.”)

Desigur, nu există nicio garanție că va ieși din joc fără să se plângă - probabil că o va face până acasă. Dar atâta timp cât ești răbdător și consecvent, copilul tău va învăța în cele din urmă că provocarea nu este modalitatea corectă de a obține ceea ce își dorește .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel